Business Internaţional

Autorităţile din Bulgaria i-au închis proprietarului Domo banca din Bulgaria într-un faliment controversat din care lipsesc dosare de credite de aproape 2 miliarde de euro

Autorităţile din Bulgaria i-au închis proprietarului...

Autor: Anca Dumitrescu

11.07.2014, 18:01 1259

"Licenţa CCB va fi retrasă şi va fi lansată procedura de insolvenţă", a declarat guvernatorul băncii centrale a Bulgariei (BNB), Ivan Iskrov.

Ministrul de Finanţe Petar Ciobanov a declarat în Parlament că soluţia este acceptată de Comisia Europeană, cu care autorităţile bulgare sunt în contact permanent.

"Lipsesc dosarele unor credite în valoare de 3,5 miliarde de leva (1,8 miliarde euro) acordate de CCB. Probabil că au fost distruse, ceea ce ne face să ne gândim la un abuz premeditat", a explicat Ciobanov.

El a adăugat că în urma unui control de audit nu s-a putut stabili capacitatea împrumutaţilor de a rambursa creditele, constatându-se că acestea au legătură cu acţionarul majoritar al băncii, Ţvetan Vassilev.

Miliardarul din spatele Domo se află la vârful crizei bancare din Bulgaria

Aceste credite, acordate unor companii din sectoarele comunicaţiilor, tutunului, petrolului şi comerţului, reprezintă 65% din împrumuturile furnizate de CCB, potrivit datelor BNB.

Conturile persoanelor fizice şi companiilor, cu excepţia celor ale căror dosare au fost distruse, vor fi transferate băncii Credit Agricole Bulgaria.

Banca franceză Credit Agricole a cumpărat în iulie 2012 o filială a băncii elene Emporiki din Bulgaria, care a fost redenumită Credit Agricole Bulgaria şi preluată ulterior de CCB. Vânzarea a fost finalizată în iunie 2014.

"Credit Agricole Bulgaria va fi naţionalizată. Instituţia financiară va primi sprijin total, pentru lichidităţi, din partea Fondului de Garantare a Depozitelor, bugetului de stat şi BNB. Este o bancă bine gestionată", a explicat Ciobanov.

Preşedintele băncii bulgare CCB, deţinută de proprietarul Domo, a fost reţinut şi va fi inculpat pentru deturnare de fonduri

CCB a suspendat plăţile în 20 iunie şi a fost plasată sub supraveghere specială de către banca centrală. La această bancă sunt depuse 22% din fondurile publice, între care cele ale companiilor din sectorul energiei, precum şi economii ale populaţiei, atrase de dobânzile atractive.

Potrivit analiştilor, problemele băncii au apărut în urma unui conflict între doi oameni de afaceri influenţi, Ţvetan Vassilev, proprietarul CCB, şi Delian Peevski, deputat şi proprietar de companii media.

Articolele publicate de companiile media deţinute de Peevski privind falimentul iminent al CCB au creat panică pe 20 iunie, banca fiind asaltată de sute de clienţi dornici să îşi retragă fondurile.

În aceeaşi zi, Vassilev a retras de la CCB, printr-un intermediar, 205,7 milioane de leva (106 milioane euro) în numerar, potrivit BNB, care a sesizat Parchetul.

După un al doilea val de panică, pe 27 iunie, care a lovit First Investment Bank, a treia mare bancă din Bulgaria, guvernul, cu sprijinul Comisiei Europene, a pus la dispoziţia băncilor pe 30 iunie o linie de credit de 3,3 milioane de leva (1,7 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO