Business Internaţional

A rasarit soarele si pe strada Disney

02.12.2004, 00:00 18



Consiliul Walt Disney va lua in considerare cresterea dividendelor ca urmare a castigurilor record din acest an, relateaza Financial Times. Directorii grupului de media si divertisment vor discuta si despre rascumpararea actiunilor, avand in vedere profitul obtinut de retelele de media, parcurile tematice si afacerile cu bunuri de consum, care au contribuit la cresterea cashflow-ului la 2,9 miliarde de dolari (2,18 miliarde de euro).



Discutiile pe marginea procentului de majorare a dividendelor si urmatoarei transe de rascumparari vor domina agenda, desi atentia publicului a fost atrasa in ultimii ani de evenimentele din managementul grupului. Consiliul de administratie al Disney a fost dat in judecata, actionarii pretinzand compensarea pachetului de 140 de milioane de dolari (105 milioane de euro) care era stipulat in contractul fostului presedinte, Michael Ovitz.



In afara de proces, performantele companiei au fost umbrite si de alte intamplari: revolta actionarilor care l-a fortat pe Michael Eisner sa diferentieze rolurile de presedinte si director executiv, sau o oferta de preluare facuta de operatorul de cablu Comcast si disensiunile dintre fostii directori si fondurile de pensii.



Directorii companiei nu au comentat public cazul, preferand sa se concentreze asupra rezultatelor. Dupa ce profitul a crescut cu 85% la 2,35 miliarde de dolari (1,76 miliarde de euro), iar vanzarile au ajuns la 30,8 miliarde de dolari (23,15 miliarde de euro) in primele noua luni ale anului, Tom Staggs, directorul financiar, a promis sa recompenseze actionarii.



Aceste cresteri au compensat contributiile mai modeste ale studiourilor, care au lansat filme fara prea mare succes, inclusiv "King Arthur" sau "Home on the Range". Totusi castigurile se asteapta sa mai creasca, datorita lansarii recente a blockbuster-ilor "National Treasure" sau "The Incredibles", care au avut evolutii foarte bune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO