Business Internaţional

ABN a castigat 1,2 mld. euro in trimestrul II

01.08.2006, 18:24 15

Cea mai mare banca olandeza, ABN Amro, a vandut divizia Bouwfonds pentru suma de 1,69 mld. euro (2,16 mld. dolari), dupa ce profitul din al doilea trimestru a fost peste asteptarile oficialilor bancii, relateaza Bloomberg.
Oficiali ai bancii cu sediul in Amsterdam au declarat ca profitul net a fost de 1,22 mld. euro, adica 65 de centi pe actiune, fata de cel inregistrat anul trecut, de 987 mld. euro sau 54 de centi pe actiune, dupa ce castigurile obtinute in America Latina s-au triplat. Aceasta suma depaseste estimarile de 1,09 mld. euro, pe care le-au facut 13 analisti intervievati de Bloomberg.
La inceputul acestui an, ABN Amro a scos la licitatie divizia care se ocupa de managementul proprietatilor, Bouwfonds, departament pe care compania nu il concepe ca parte integranta din afacere. Surse din cadrul bancii au declarat ca operatiunile de management ale Bouwfonds vor fi vandute catre Rabobank, una dintre bancile concurente pe piata olandeza, pentru suma de 845 mil. euro, iar cele legate de creditele imobiliare vor fi cumparate de grupul bancar SNS cu suma de 840 mil. euro.
Profitul obtinut de ABN Amro din operatiunile desfasurate in America Latina reprezinta 14% din profitul total al bancii. Din 1998, banca olandeza a achizitionat trei banci din Brazilia. Aceasta regiune aduce un profit mai mare, deoarece in zona a crescut cererea de credite imobiliare si carti de credit. De asemenea, banca castiga teren si in Europa, unde, odata cu achizitionarea anul acesta a bancii Antonveneta din Italia, a adaugat 1,5 milioane de noi clienti.
"Avem foarte multa incredere in operatiunile desfasurate in America Latina si in Olanda si ne asteptam ca acestea sa se dezvolte in continuare", a declarat Michael van Wegen, analist in cadrul Fortis Bank.
ABN Amro a mai anuntat ca pana la 31 decembrie va incepe un program de rascumparare a actiunilor, fiind dispusa sa cheltuiasca 750 mil. euro. Actiunile ABN Amro au crescut cu 0,5% in decursul acestui an.
Directorul executiv al bancii, Rijkman Groenink, 56 ani, a anuntat ca planuieste sa consolideze pozitia pe care banca o are pe piata din Brazilia, dar si intarirea operatiunilor din Italia, Statele Unite si din SUA.
ABN Amro are 20 de milioane de clienti in toata lumea si administreaza 975 mld. euro in 58 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO