Business Internaţional

ABN a castigat controlul bancii italiene Antonveneta

16.09.2005, 19:29 19

ABN Amro Holding NV, cea mai mare banca olandeza, va achizitiona pachetului de actiuni detinut de Banca Popolare Italiana in cadrul Banca Antonveneta SpA, evaluat la 7,6 miliarde de euro.

In urma tranzactiei, grupul bancar olandez va castiga controlul in urma unei licitatii care dureaza de cinci luni, informeaza Bloomberg.

Achizitia pachetului de 29,5%, la o valoare de 26,50 de euro per actiune, depinde de retragerea supravegherii financiare exercitata de magistratii italieni asupra grupului Banca Popolare. Actiunile Antonveneta erau cotate la inchiderea bursei la 26,09 de euro.

Directorul executiv al Banca Popolare a fost suspendat din functie luna trecuta ca urmare a acuzatiilor aduse de autoritati in legatura cu eventualele incalcari legale comise in procesul de licitatie.

In urma acestei actiuni participatia ABN Amro, aflata sub conducerea lui Rijkman Groenink, se va ridica la 59,5%. Guvernatorul Bancii Italiei, Antonio Fazio, care supravegheaza derularea fuziunilor, este confruntat cu acuzatii din partea autoritatilor de favorizare a ofertei celor de la Banca Popolare.

"Este o miscare foarte buna pentru ABN Amro in termeni de extindere", declara Corne van Zeijl, care administreaza fonduri de 930 milioane de dolari (757,61 milioane de euro), inclusiv actiunile ABN Amro, in cadrul SNS Asset Management. "Pastrarea pozitiei lui Fazio va fi foarte importanta. Nu-l doresti pe guvernatorul Bancii Italiei in tabara adversa."

Opozitia fata de oferta initiala de preluare depusa de ABN Amro pentru Antonveneta a fost inlaturata dupa ce justitia italiana a deschis o ancheta privind comiterea unor posibile delicte financiare de catre Pop Italiana si colaboratorii sai, presedintele bancii, Gianpiero Fiorani, a fost suspendat din functie, iar institutiile de reglementare a pietei de valori mobiliare au inghetat oferta bancii.

Mai multi politicieni si membri ai guvernului italian au cerut demisia guvernatorului Bancii Italiei, Antonio Fazio, dupa publicarea unor inregistrari telefonice care dovedesc ca acesta a favorizat oferta de preluare a Antonveneta de catre banca Pop Italiana. Atat Fazio, cat si Fiorani au negat ca ca ar fi avut un comportament incorect.

Finalizarea procedurilor este programata pentru 21 septembrie, conform declaratiilor Banca Popolare. ABN va lansa o oferta pentru partea restanta a titlurilor emise de Antonveneta, actiunile fiind evaluate la 26,50 de euro per titlu.

In urma achizitiei, Antonveneta, localizata in Padova, Italia va ceda grupului originar din Amsterdam 1,5 milioane de clienti din cel mai dinamic sector bancar vest-european. ABN Amro, care a declarat in august ca anticipeaza o evolutie negativa a profiturilor pe cel de-al doilea semestru, vede in strategia de achizitie un factor care ar putea sustine cresterea economica a grupului.

Pe 2 august, un judecator milanez a provocat suspendarea din functie a directorului executiv Popolare Italiana, Gianpierro Fiorani, in urma unor suspiciuni legate de incalcarea legislatiei in domeniu in procesul de licitatie pentru Antonveneta. Popolare Italiana impreuna cu investitorii aliati detineau o participatie de 40% in cadrul Antonveneta. Ministrul de finante, Domenico Siniscalco, a declarat ca Fazio a compromis neutralitatea bancii centrale prin aprobarea ofertei Popolare Italiana pentru Antonveneta. Consecintele au fost devastatoare pentru credibilitatea Italiei. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO