Business Internaţional

ABN Amro a raportat o scadere a castigurilor

31.10.2006, 16:21 13

ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, a afirmat ca profitul in cel de-al treilea trimestru a scazut cu 5,6% din cauza rezervelor puse deoparte ca sa acopere imprumuturile riscante si pentru costurile aferente integrarii unitatilor din Italia, scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut la 1,14 mld. euro (1,45 mld. dolari), sau 60 de centi pe actiune, de la 1,20 mld. euro, sau 65 de centi, cat era anul trecut, a mentionat banca cu sediul la Amsterdam.
Directorul executiv Rijkman Groenik, 57 de ani, a afirmat ca pregateste un plan pentru a eficientiza activitatea bancii si a imbunatati profitabilitatea dupa ce s-a renuntat la 5.000 de locuri de munca incepand cu 2004, cand au inceput sa creasca cheltuielile. Banca a cheltuit 965 mil. euro in primele noua luni pentru consolidarea Bancii Antonveneta pe masura ce se extindea pe piete profitabile din Europa.
"ABN Amro se afla in dificultate cand apare problema de a-si controla costurile", a afirmat Cor Kluis, analista la Rabo Securities, care acorda actiunilor ABN Amro ratingul de "hold". Banca "a dezvoltat afacerea cu credite pentru consum in Brazilia si Taiwan si drept rezultat calitatea creditului s-a deteriorat intr-o oarecare masura". Rezervele pentru pierderile din activitatea de acordare a creditelor s-au triplat in cel de-al treilea trimestru, ajungand la 603 mil. euro (754 mil. dolari).
Profitul pe acest trimestru a avut de asemenea de suferit dupa ce ABN Amro nu a mai reusit sa incheie afaceri asemanatoare celei de 234 mil. euro (293 mil. dolari) reprezentata de vanzarea Real Seguros si Nachenius, Tjeenk & Co, un an mai tarziu.
Actiunile bancii au crescut cu 4,1% anul acesta, ajungand la 23 de euro la inchiderea ultimei sedinte bursiere de saptamana trecuta. Costurile au crescut din cauza cheltuielilor datorate integrarii Antonveneta, acordurilor si masurilor vizate pentru imbunatatirea eficientei, au afirmat cei de la ABN Amro in iulie.
ABN Amro a realizat economii nete de 200 mil. euro (250 mil. dolari), in afara de cei 900 mil. euro pe care se asteapta sa-i castige pana in 2008 prin reducerea numarului de locuri de munca in tehnologia informatiei si resurse umane, a spus Groenick.
Pentru a-si reduce costurile, compania va reloca o parte din locurile de munca in India unde mana de lucru este mai ieftina, reducand capitalul alocat diviziei de clienti corporatisti si planuieste sa-si imbunatateasca eficienta pe pietele globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO