Business Internaţional

ABN AMRO, picatura olandeza intr-un ocean bancar italian

03.10.2005, 14:56 18

ABN AMRO, cel mai mare grup bancar olandez, a reusit saptamana trecuta sa-si faca definitiv intrarea pe piata de profil italiana dupa preluarea Antonveneta,

dar expertii in domeniu sunt de parere ca va mai trece ceva timp pana la o reusita similara din partea unei institutii straine, relateaza International Herald Tribune.

Banca olandeza a platit 3,2 miliarde de euro pentru preluarea a 39% din Antonveneta, o banca de talie medie situata in nordul Italiei. Pachetul a fost detinut initial de Banca Popolare impreuna cu alti investitori. Astfel, participatia ABN AMRO in cadrul Antonveneta ajunge la 69% ceea ce va determina in mod obligatoriu o oferta pentru partea restanta a titlurilor.

Desi olandezii au trecut cu succes de obstacolele ridicate de guvernatorul bancii centrale italiene, Antonio Fazio, multe dintre aceste dificultati se vor pune in calea investitorilor straini care doresc obtinerea controlului in alte institutii financiare din Italia. Imaginea lui Fazio a fost sever afectata in urma acuzatiilor potrivit carora ar fi jucat un rol ascuns cu scopul de a bloca oferta ABN pentru Antonveneta.

"Este o schimbare majora comparativ cu politica derulata in trecut, dar, deocamdata, nu as paria pe formarea unui mediu mai deschis pentru bancile straine", a declarat Alberto Banfi, profesor de piete financiare in cadrul Universitatii Catolice din Milano si membru al consiliului de administratie al Banca Popolare. "Cele mai importante institutii bancare italiene sunt companii listate public, deci, teoretic, ar trebui sa faca obiectul vanzarilor. In realitate, sunt o multime de factori care ingreuneaza achizitiile in acest domeniu."

UniCredito Italiano, care este pe punctul de a finaliza achizitia grupului bancar german HVB, este acum atat de mare incat numai cele mai importante institutii si-ar permite lansarea unei oferte de preluare. Banca Intesa si San Paolo-IMI, urmatoarele banci importante din sistemul italian, sunt protejate prin acorduri intre actionari pentru urmatoarele 18 luni.

Cea de-a patra banca din sistemul italian, Capitalia, ar putea deveni tinta viitoarelor oferte datorita expirarii acordului intre actionari, dar si lipsei unui investitor dominant.

Actionarul majoritar este ABN, care detine un pachet de 9% din titlurile bancii originare din Roma. Directorul executiv ABN, Rijkman Groenink, a declarat ca planurile viitoare nu vizeaza extinderea actualei participatii.

Multe banci europene si-au format pachete de actiuni in cadrul bancilor italiene, dar portile pentru operatiunile de preluare raman, in continuare, inchise. Actionarul majoritar al Banca Intesa este banca franceza Credit Agricole, iar Banco Santander Central Hispano din Spania detine un pachet de titluri semnificativ in cadrul San Paolo-IMI. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania a incercat anul acesta achizitia Banca Nazionale del Lavoro, o institutie de talie mijlocie situata in Roma, dar oferta sa a fost devansata de cea lansata de compania italiana de asigurari Unipol.

Banca Monte dei Paschi din Siena, o alta institutie reprezentativa din sectorul bancar italian, este detinuta in majoritate de o fundatie care pana in momentul de fata nu a manifestat nici un interes in directia vanzarii. O schimbare de pozitie in sectorul bancar italian ar fi posibila doar in urma declansarii unei miscari generale la nivel european in sensul realizarii unui numar mai mare de fuziuni, declara Matt Spick, analist in cadrul Deutsche Bank.

"Capacitatea bancilor de a genera profit in urma dezvoltarii organice este in cadere libera. Din acest motiv, balanta puterii se va inclina in sensul achizitiilor."

Bancile ar putea fi obligate sa faca achizitii pentru a se apara de tentative nedorite de preluare, se arata intr-un raport publicat de Spick.

Alessandro Santoni, analist in cadrul Goldman Sachs, arata intr-un raport ca "sistemul bancar italian este unul dintre cele mai interesante la nivel european datorita potentialului ridicat de restructurare".

"Dar unele banci italiene apreciaza siguranta oferita de dimensiunile reduse in care se incadreaza", declara Banfi.

"Marea majoritate a institutiilor bancare sunt prea mici pentru a fi interesate de cumparatorii straini, iar tenacitatea unui grup precum ABN ar fi greu de justificat in contextul unor recompense atat de mici", a conchis Banfi.

Oferta ABN a cazut in momentul in care Popolare Italiana a ridicat pretul licitatiei, in ciuda unei situatii financiare precare.

Mai tarziu, ABN a actionat in instanta din cauza actiunilor lui Fazio care favorizau oferta Popolare prin posibila manipulare a pietei. Preluarea bancii a fost blocata printr-o decizie judecatoreasca fara precedent.

Gianpiero Fiorani, fostul director executiv al Popolare, a fost suspendat inaintea demisionarii si se afla in continuare sub cercetare.

Desi Fazio a refuzat sa demisioneze si pare imperturbabil la orice influenta din exterior, chiar daca aceasta este exercitata de primul-ministru Silvio Berlusconi si de catre Banca Centrala Europeana, continuarea mandatului pe pozitia de guvernator al bancii centrale italiene pare compromisa.

In cadrul unei intalniri cu Banca Mondiala in Washington, noul ministru de finante, Giulio Tremonti, l-a ignorat complet pe Fazio si si-a utilizat puterile asupra delegatiei italiene cu scopul de a-l opri pe guvernator sa ia cuvantul. Fazio a parasit intalnirea imediat.

"Suntem bucurosi ca s-a terminat", a declarat Groenink.

"Achizitia reprezinta punctul culminant al multor, multor pasi realizati in aceasta directie", a adaugat directorul executiv ABN AMRO. Acest lucru poate fi interpretat si ca un semnal de alarma destinat celorlalti investitori straini care vizeaza mediul de afaceri italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO