Business Internaţional

Achiziţia Volksbank a fost doar începutul extinderii, spun ruşii de la Sberbank

Achiziţia Volksbank a fost doar începutul extinderii, spun ruşii de la Sberbank

Şeful Sberbank l-a angajat pe fostul CEO al UniCredit Alessandro Profumo pentru a-l consilia cu privire la expansiunea din regiune. Foto Silviu Matei

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2011, 00:03 705

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, va mai aveaoportunităţi de achiziţii în Europa Centrală şi de Est, pentru căîn următorii ani ar putea fi scoase la vânzare bănci în valoare depână la 9 mld. euro în regiune, scrie Bloomberg.

Banca rusească tocmai a încheiat un acord de achiziţio­nare aunei reţele de nouă bănci mici din ţări ca Cehia, Slovacia, Ungariaşi cea mai mare parte a fostei Iugoslavii de la banca austriacăOesterreichische Volksbanken.

Directorul executiv German Gref a declarat că acesta este doarprimul pas în transformarea Sberbank într-o "bancă globală" prinutilizarea noului grup drept platformă pentru noi achiziţii înEuropa de Est şi Turcia.

Gref a luat în vizor o regiu­ne dominată de băncivest-eu­ropene. În condiţiile în care bănci ca Banco ComercialPortugues, KBC Groep şi Hypo Alpe-Adria-Bank şi-ar putea vindeactive din Polonia până în Serbia, Gref va avea o mulţime deoportunităţi de a încheia noi acorduri. "Vom vedea un număr deactive schimbându-şi proprie­tarul în următorii ani, probabil maidevreme. Este o bună oportunitate pentru unele bănci de a acumulacotă de piaţă", declară Hugo Swann, analist în cadrul CreditSuisse.

Printre cei care şi-ar putea vinde active în regiune se numărăşi băncile care încearcă să-şi întărească finanţele în condiţiileîn care se confruntă cu probleme legate de datoriile în creştereale ţărilor de origine. Această situaţie, combinată cu necesitatearambursării unor ajutoare de stat sau de a întruni condiţii pentruprimire de ajutor de la stat ar putea spori numărultranzacţiilor.

În plus, jucători importanţi prezenţi în multe din ţările dinregiune, cum ar fi UniCredit sau Raiffeisen, îşi revizuiesc dejaoperaţiunile şi ar putea vinde din active, adaugă Swann.

Şeful Sberbank, care l-a angajat pe fostul CEO al UniCreditAlessandro Profumo pentru a-l consilia cu privire la expansiuneadin regiune, spune că în afara Europei de Est este interesat şi deTurcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO