Business Internaţional

Acordul comercial al pietelor din intreaga lume scade in ochii Bancii Mondiale

13.10.2005, 19:48 6

Banca Mondiala, ce a anticipat in urma cu doi ani ca un acord comercial mondial ar avea o valoare de pana la 500 de miliarde de dolari (415,1 miliarde de euro) in cadrul economiei, si-a revizuit in jos asteptarile, in contextul in care Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii se opun reducerii subventiilor acordate sectorului agriculturii, relateaza Bloomberg.

"Este vorba de cifre mult, mult mai mici", a declarat Uri Dadush, director comercial al bancii, in cadrul unui interviu. "Sa spunem ca in contextul actual vorbim doar de un castig de 20-30 de miliarde de dolari (16-25 de miliarde de euro) pentru tarile aflate in curs de dezvoltare. Suma este totusi considerabila", a adaugat el.

Pe fondul opozitiei exprimate de Congresul Statelor Unite si de guverne europene cum ar fi cel al Frantei si al Italiei, sansele ca cele mai mari doua economii ale lumii sa-si diminueze sprijinul acordat agricultorilor s-au redus.

Aceasta opozitie a dus la o intrerupere a negocierilor purtate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului in Cancun, Mexic, in 2003. Ministrii tarilor membre ale organizatiei vor incerca sa faca progrese in cadrul unei reuniuni de o saptamana ce va avea loc in Hong Kong in luna decembrie a acestui an.

Un posibil esec in a se ajunge la un acord comercial general anul viitor, agricultura reprezentand principala problema, ar implica nu numai pierderea posibilelor avantaje, ci si agravarea actualei situatii si aparitia unui protectionism mai pronuntat, spune Dadush.

O noua perioada prielnica discutiilor din cadrul OMC a aparut in aceasta saptamana, dupa ce Statele Unite si Uniunea Europeana s-au oferit sa implementeze reduceri mai importante ale subventiilor acordate agricultorilor.

Reprezentatul comercial al Statelor Unite, Rob Portman, s-a angajat sa puna in practica o reducere cu 60% a subventiilor interne ce afecteaza in cea mai mare masura comertul, in timp ce omologul sau, Peter Mandelson, a promis reduceri de 70%.

"Am mai multe sperante acum decat saptamana trecuta si cu siguranta mult mai multe fata de acum trei luni ca OMC poate ajunge la un acord", spune Dadush.

"Ofertele reprezinta un pas inainte fata de pozitiile anterioare", insa "nu ar trebui sa avem asteptari foarte mari cu privire la rezultatele la care se va ajunge in cadrul summit-ului din luna decembrie", adauga Dadush.

In anul 2004, agricultorii americani si europeni au primit subventii in valoare de 180 de miliarde de dolari (149,4 miliarde de euro) din partea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Tarile sarace ar fi avantajate daca tarile respective isi reduc tarifele si isi deschid pietele interne, sustine Dadush. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO