Business Internaţional

Actionarii rebeli de la Wella primesc intariri

17.02.2004, 00:00 12





Compania Deka Investment, unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Germania, ar putea lansa o actiune legala separata impotriva achizitii Wella de catre Procter&Gamble, deschizand astfel un al doilea front in cazul conflictului dintre gigantul american din sectorul bunurilor de larg consum si ceilalti actionari minoritari ai grupului german de produse pentru ingrijirea parului, relateaza Financial Times.



Actionarii minoritari si-au exprimat protestul fata de faptul ca oferta P&G pentru actiunile preferentiale s-a situat cu mult sub valoarea ofertei pentru actiunile obisnuite prin care P&G si-a asigurat controlul asupra companiei Wella anul trecut.



Deka, ce detine 600.000 de actiuni preferentiale, si-a exprimat sprijinul fata de o serie de masuri intreprinse de un grup de fonduri de risc in sensul contestarii achizitiei, nealaturandu-se insa pana acum in mod oficial acestui grup.



Masurile judiciare luate de consortiul rebel s-au concentrat asupra unei prevederi a legislatiei germane conform careia P&G nu poate integra compania Wella in totalitate daca grupul american nu detine controlul complet asupra companiei.



In decursul acestei saptamani, grupul va cere unei instante din Darmstadt, unde Wella isi are sediul, sa desemneze un auditor independent care sa evalueze daca relatiile de colaborare dintre P&G si Wella depasesc limita permisa.



Conform Financial Times, avocatii Deka analizeaza in prezent un alt aspect legal, diferit de cel al integrarii Wella, aspect ce ar putea servi drept baza pentru actiunea de contestare a achizitiei Wella de catre P&G.



Analiza efectuata de Deka se afla inca intr-o faza incipienta si ar mai putea dura pana ce investitorul va lansa o actiune oficiala.



Totusi, initiativa Deka scoate in evidenta faptul ca nemultumirea actionarilor minoritari fata de comportamentul P&G nu se limiteaza la fondurile de risc si ca aceasta situatie nu se va rezolva foarte usor.



P&G a incercat sa se opuna actiunilor actionarilor minoritari numindu-i pe acestia oportunisti.



Deka detine actiuni in cadrul companiei Wella de la mijlocul anilor '90, fiind un investitori institutional german foarte respectat.



"Nu ne alaturam consortiului, insa, ca intotdeauna il sustinem, iar, in cazul in care ne vom lansa noua initiativa ne vom consulta cu acesta," a declarat Trudbert Merkel, fund manager in cadrul Deka.



Opozitia exprimata de Deka fata de oferta de 65 de euro pe actiune lansata de P&G pentru actiunile preferentiale ale Wella este "foarte clara", a adaugat acesta.



Atat Deka, cat si consortiul opozant doresc sa obtina semnarea unei intelegeri in cadrul careia P&G si-ar majora oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO