Business Internaţional

Actiunile bancilor britanice s-au prabusit, in timp ce Irlanda a nationalizat un creditor

18.01.2009, 17:32 19

Actiunile celor mai importante banci britanice au inregistrat scaderi dramatice pe fondul temerilor ca noi institutii financiare ar putea avea nevoie sa fie salvate de catre guvern, scrie BBC News.

Barclays a suferit cel mai puternic declin al actiunilor, de 25%, in timp ce actiunile Royal Bank of Scotland, ce este detinuta in proportie de aproape 60% de catre stat, au inchis cu 13% in scadere.
Barclays a insistat ca profiturile sale vor "depasi cu mult" unele estimari pesimiste ce indica o valoare de aproximativ 5,3 mld. lire sterline (7,7 mld. dolari). Banca a luat decizia neobisnuita de a dezvalui unele detalii privitoare la profit cu doua saptamani inaintea publicarii oficiale a cifrelor.
La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul irlandez a anuntat ca va nationaliza Anglo Irish Bank, aceasta avand in continuare probleme de finantare.
O parte importanta a scaderilor inregistrate de actiunile bancilor britanice au survenit catre sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri de pe bursa londoneza, in conditiile in care pe pietele europene s-au intensificat temerile ca ultimele pachete de salvare lansate de guvernul american semnaleaza faptul ca eforturile autoritatilor de la Washington de a stabiliza sectorul financiar nu au niciun rezultat.
Scaderile au survenit in ziua in care interdictia privitoare la operatiunile de short-selling introdusa de Financial Services Authority in luna septembrie a anului trecut a expirat.
Actiunile Barclays au incheiat sedinta de tranzactionare la 98 de pence, cel mai scazut nivel din 1993. Actiunile bancii au pierdut 45% din valoare saptamana trecuta. "Nu gasim nicio justificare pentru scaderea pretului actiunilor", a declarat un purtator de cuvant al Barclays.
Si Lloyds TSB a asistat la o scadere de 30% a actiunilor sale saptamana trecuta, in conditiile in care banca se apropie de finalizarea fuziunii cu HBOS.
Trezoreria Marii Britanii va revizui drastic planul de salvare a bancilor din luna octombrie si va oferi o noua linie de garantare a creditelor, in valoare de cel putin 100 de miliarde de lire sterline (112 de miliarde de euro).
Au fost finalizate trei propuneri-cheie: Guvernul va oferi garantii pentru noi credite de consum, va stabili un plan de separare a activelor toxice din balantele financiare ale bancilor si va propune sa refinanteze actiunile preferentiale care au fost folosite pentru salvarea Royal Bank of Scotland (RBS) si HBOS.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO