Business Internaţional

Actiunile bancilor italiene, umflate de speculatii

12.10.2006, 14:58 22

Actiunile bancii italiene Capitalia au devenit mai scumpe dupa preluarile care au avut loc anul acesta, dar valoarea ar putea sa scada pe masura ce investitorii isi vor da seama ca pretul lor e exagerat, relateaza Bloomberg.
"Pietei italiene ii va lipsi unul dintre principalele motoare care sa o ajute sa-si continue cresterea", spune Gian Paolo Rivano, care administreaza 256 de milioane de dolari (201 milioane de euro) la Gesti-Re, in Milan. "Industria a avut o evolutie foarte buna si multe dintre actiunile bancilor sunt deja plasate intr-un scenariu al fuzionarilor si achizitiilor."
Rivano a vandut actiunile detinute la banci incluzand Sanpaolo si UniCredit luna trecuta.
Indicele Milan Banking a crescut cu 20 de procente anul acesta. Actiunile sale se vand de 15,2 ori mai scump de-cat castigurile estimate pentru acest an, comparativ cu 12,1 ori pentru bancile europene din indicele Dow Jones Stoxx 600.
Banca Popolare Italiana, Capitalia si Banco Popolare di Verona au condus cresterea indicelui bancilor italiene spre un record, pe baza speculatiilor de preluare.
Cresterea indicelui care calculeaza evolutia bancilor italiene va depasi cresterea de 9,1 a indicelui de referinta al bursei italiene S&P/MIB.
Ritmul fuziunilor care implica creditori italieni a crescut. ABN Amro Holding din Olanda a preluat in decembrie controlul asupra creditorului regional Banca Antonveneta. Banca Intesa, cel de-al doilea mare creditor al Italiei, a fost de acord in august sa cumpere Sanpaolo, care se afla pe locul al treilea in topul celor mai mari banci italiene. UniCredit, cea mai mare banca italiana, a cumparat anul trecut HVB Group din Germania.
Banca Popolare Italiana, care a primit patru propuneri de preluare, a scazut numarul potentialilor cumparatori la doi si a cerut oferte si din partea Banca Popolare di Verona si Banca Popolare dell' Emilia Romagna.
Actiunile bancii Popolare Italiana, cu sediul in Lodi, au avansat cu 40 de procente anul acesta. Capitalia, cu sediul in Roma, cea de-a patra mare banca a Italiei, a castigat 37 de procente, Banca Popolare di Verona a castigat 31 de procente.
Mario Draghi l-a inlocuit pe Antonio Fazio, in ianuarie, ca guvernator la Bancii Italiene si a schimbat politica predecesorului sau de a bloca companiile non-italiene sa cumpere banci italiene. In acelasi timp, Draghi a indemnat bancile italiene sa fuzioneze intre ele, ajutand la incheierea afacerii dintre Banca Intesa si Sanpaolo.
"Acesta a fost punctul de referinta al fuziunilor bancilor italiene", spune Rivano. "Nu vom vedea o viitoare ajustare a evaluarilor actiunilor in cadrul industriei." Acum, el are investit un procent mai mic din plasamentele sale in banci decat ponderea sistemului bancar in calculul indicilor bursieri.
"Bancile italiene sunt inca jucatori buni", spune Emilio Franco, sef al departamentului de investitii bursiere al Sanpaolo Asset Management, managerul care conduce cel mai mare fond de investitii italian, cu active de aproximativ 165 de miliarde de dolari (129 de miliarde euro). "Ei beneficiaza mai mult decat rivalii europeni de pe urma unui scenariu macroeconomic si a unei rate a dobanzilor pe termen scurt mai mare." Fuzionarile vor conduce spre o reducere a costurilor care va ridica preturile actiunilor, spune el.
Ratele mai mari ale dobanzilor vor permite creditorilor sa creasca sumele pe care le cer pentru imprumuturi intr-un ritm mai mare decat cresterea proprie a costurilor de imprumut.
UniCredit a redus costurile renuntand la 6.840 de angajati. Actiunile UniCredit au crescut cu 15 procente anul acesta.
"Actiunile bancilor italiene se vand de obicei la preturi mai ridicate decat cele ale bancilor europene, pentru ca piata italiana nu este foarte competitiva", spune analistul bancii Deutsche Bank, Fabrizio Bernardi.
Bancile italiene au avut posibilitatea de a cere comisioane care sunt mai mult decat duble fata de media globala, potrivit unui raport intocmit in 2005 de Cap Gemini.
Acum, competitia ar putea creste odata cu intrarea bancilor non-italiene pe piata. Guvernul condus de primul-ministru Romano Prodi a introdus in iulie masuri care sa permita clientilor bancii sa fie informati inainte in privinta schimbarilor legate de comisioanele pe care le platesc, dandu-le sansa sa se transfere la o banca mai competitiva fara a plati nimic.
Pentru a justifica raportul pret-venituri, bancile vor fi nevoite sa reduca costurile, lucru pe care il vor putea face numai prin intermediul fuziunilor, a spus Bernardi.
"Este putin probabil ca bancile italiene vor performa si in restul Europei", spune Marco Benedetti, cel care ajuta la administrarea a 281 de milioane de dolari (221 de milioane de euro) la Banca KBL Fumagalli Soldan in Milano. Benedetti a vandut actiunile Capitalia pentru ca pretul era crescut artificial.
Actiunile Capitalia au crescut rapid, fiind parte a unor speculatii conform carora ar fi tinta de preluare. CEO-ul Banca Intesa, Corrado Passera, a spus in martie investitorilor ca o fuziune cu Capitalia va produce o reducere a costurilor. Cu toate acestea, actiunile Capitalia au scazut cu 8,2 procente de la maximul inregistrat in aprilie.
Bancile italiene sunt acum "mult mai putin atractive", spune Rivano de la Gesti-Re. "Se afla la linia de final."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO