Business Internaţional

Actiunile bancilor recupereaza din pierderi dupa ce JP Morgan a imbunatatit oferta pentru Bear Stearns

Actiunile bancilor recupereaza din pierderi dupa ce JP Morgan a imbunatatit oferta pentru Bear Stearns

Click pentru imaginea marita

26.03.2008, 16:26 10

Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 2,8%. Indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai mari 100 de companii listate la bursa londoneza, a crescut cu 3,29%, pana la 5.676,60 puncte la 14:45, ora Romaniei, iar indicele DAX, al pietei germane de capital, a crescut cu 3,04%. Indicele CAC 40 al bursei din Paris a urcat si el cu 3,3%. Indicele MSCI Asia Pacific a inregistrat o crestere de 3,14%, cel mai mare avans din data de 14 februarie incoace. Indicele bursei australiene, S&P/ASX 200, a urcat cu 3,5%, in timp ce principalul indice al bursei de actiuni din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 5,1%.
UBS, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea activelor, si Macquarie Group, cea mai mare firma de brokeraj din Australia, au inregistrat o crestere a actiunilor dupa ce JP Morgan Chase a majorat oferta de preluare a Bear Stearns de la 2 dolari/actiune la 10 dolari/actiune. HBOS, cea mai mare banca ipotecara a Marii Britanii, a crescut cu pana la 17% pe bursa dupa ce executivii sai au cumparat actiuni ale bancii in incercarea de a demonstra investitorilor ca sunt increzatori in viitorul bancii. "Per ansamblu, vestile sunt bune. Am inceput sa cumparam actiuni", a spus un manager la banca Richelieu Finance din Paris, Alexander Iatrides.
MSCI World, un indice de referinta la nivel mondial, a crescut ieri, pana la ora 8:55 AM, cu 1,6%, pana la 1.440,35 puncte.
Bursele din SUA au atins la inceputul saptamanii cel mai ridicat nivel din aceasta luna ca urmare a ofertei imbunatatite a JP Morgan pentru Bear Stearns.
Actiunile UBS au crescut cu 8,2%, pana la valoarea de 30,22 franci elvetieni (19 euro). HSBC, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea de piata, a crescut cu 3,5%, pana la valoarea de 8,35 lire sterline. Barclays, a treia mare banca din Anglia, a urcat cu 12%, pana la valoarea de 4,97 lire sterline.
Bear Stearns, care a fost la un pas de faliment inainte ca banca centrala a Statelor Unite (Fed) sa sprijine preluarea ei, aproape ca si-a dublat valoarea la inceputul saptamanii, cand o actiune valora aproximativ 10 dolari, comparativ cu valoarea anterioara de 2,52 de dolari.
Commerzbank, a doua mare banca germana, a crescut cu 7,5%, pana la valoarea de 18,59 euro pe actiune, dupa ce Credit Suisse si-a modificat recomandarea privind actiunile companiei, de la "neperformant" la "neutru".
"Din luna iulie a anului trecut, cand a izbucnit criza economica, ingrijorarile privind piata si-au lasat amprenta si asupra evolutiei actiunilor", sunt de parere analistii.
Michelin, al doilea producator mondial de anvelope, a crescut cu 3,9%, atingand valoarea de 67,37 euro pe actiune. Compania a anuntat ca pretul anvelopelor va fi strans legat de pretul petrolului.
Executivii grupului au declarat ca produsele pe baza de petrol reprezinta aproximativ 60% din costurile anvelopelor pentru masini si camioane usoare, iar cresterea recenta a costului petrolului a afectat pretul produselor.
Increderea investitorilor a crescut si acum ei isi indreapta atentia catre piata din SUA.
"Cred ca acesta este doar inceputul unei cresteri", a spus Francis Lun, analist la Fulbright Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO