Business Internaţional

Actiunile companiilor est-europene castiga teren in portofoliile marilor investitori

Actiunile companiilor est-europene castiga teren in portofoliile marilor investitori

Banca ungara s-a extins puternic in Europa de Est pe baza fondurilor stranse pe Bursa de Valori

06.04.2007, 22:25 27

Pietele bursiere ale tarilor din centrul si estul Europei sunt considerate de investitori ca fiind foarte atragatoare datorita potentialului de dezvoltare al companiilor de aici.
Nu este deloc surprinzator faptul ca investitorii straini sunt atrasi de Cehia, scrie MarketWatch. Aceasta tara se bucura de unele dintre cele mai solide perspective de crestere din randul noilor membre ale Uniunii Europene. Totusi, evaluarile relativ ridicate ale actiunilor, dezechilibrele de natura fiscala si punctele slabe ale coalitiei de guvernamant ameninta sa reduca atractivitatea acestei tari.
"Republica Ceha se bucura de o crestere economica destul de puternica", spune Jon Levy, analist in cadrul Eurasia Group. Tara a facut "eforturi considerabile in scopul atragerii de capital strain. Totusi, spune Levy, "o parte din performantele sectorului bursier nu au fost la fel de solide ca si cele inregistrate de piete similare din regiune."
Cu un PIB situat la peste 70% din media UE si un numar limitat de actiuni tranzactionate pe bursa, Cehia incepe sa arate mai degraba ca o piata matura decat ca una emergenta din punctul de vedere al oportunitatilor legate de investitii, spune Vladimir Milev, analist financiar in cadrul Metzler/Payden European Emerging Markets Fund.
"Evaluarile, cu cateva exceptii, nu sunt atractive, iar expunerea noastra fata de aceasta piata este limitata", spune Milev. "Ne place situatia macro a tarii, insa investitorii trebuie sa plateasca un pret ridicat pentru a creste pe aceasta piata."
Piata ceha de actiuni este mai vulnerabila in fata fluctuatiilor monetare globale decat piata poloneza, care este mai mare. Rolul investitorilor locali nu este la fel de proeminent ca in cazul Poloniei.
Indicele de referinta PX a avansat cu 6,4% in ultimul an. Indicele MSCI Czech Republic, care monitorizeaza evolutia pietei cehe in dolari, a inregistrat o crestere de numai 4,8% in ultimul an.
"Cea mai serioasa problema in regiune este faptul ca firmele sunt inca destul de mici din punctul de vedere al capitalizarii de piata", spune Radek Narovec din cadrul Wood & Co., o banca independenta de investitii cu operatiuni in Europa de Est.
Doua dintre companiile recomandate de Wood & Co. sunt ECM, o companie de real estate cu o capitalizare de 223 de milioane de euro, si compania de electricitate CEZ, ale carei actiuni sunt tranzactionate la un pret cu 30% mai redus fata de cele ale companiilor de utilitati din vestul Europei.
Adrian Ciocoi, director al departamentului de cercetare pe piete europene emergente din cadrul Riedel Research Group, spune ca recomanda producatorul de medicamente generice Zentiva si gigantul din domeniul serviciilor financiare Komercni Banca, cu sediul la Praga.
Ritmul de crestere al economiei cehe este asteptat sa incetineasca in acest an, facandu-se trecerea de la o crestere bazata pe exporturi catre una generata de cererea interna. Principalele riscuri sunt reprezentate de contul curent aflat in crestere si de deficitele bugetare. Progresele inregistrate in ceea ce priveste reformarea domeniului pensiilor si al sanatatii nu sunt semnificative.
S-a produs "o deteriorare destul de rapida a finantelor publice in ultimii ani, fiind necesara o inasprire considerabila a politicii fiscale pentru a se evita o criza", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank din Danemarca.
"Aceasta reprezinta o provocare considerabila. Guvernul in general doreste sa realizeze acest lucru, insa nu dispune probabil de acordul Parlamentului".
Blocajul cu care s-a confruntat viata politica a Cehiei de la alegerile neconcludente din luna iunie a anului trecut a fost in cele din urma depasit in ianuarie, in momentul constituirii unei coalitii de trei partide. Totusi, guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Mirek Topolanek detine 100 de locuri in Parlament, un numar egal cu cel detinut de opozitie.
Guvernul a renuntat la tinta fixata pentru anul 2010 privitoare la adoptarea monedei euro, in principal din cauza blocajului de ordin politic. Insa acest aspect nu este in intregime unul negativ.
"Economia dispune astfel de spatiu pentru a creste", spune Narovec. Cehia a surclasat Europa de Vest din punctul de vedere al performantelor economice. Nu este bine sa se grabeasca sa adopte euro".
La capitolul realizari, Cehia a atras un volum mai mare de investitii straine directe ca parte din PIB decat oricare dintre noile membre ale UE, arata Christensen. "Aici este vorba de perceptia investitorilor. Cehia a stiut mai bine decat Polonia sa vorbeasca despre reformele implementate".
Asemeni Cehiei, Ungaria, a carei populatie se apropie de 10 milioane de locuitori, a aderat la UE in 2004. Spre deosebire de Cehia, totusi, dezastrul fiscal provocat de imprumuturile excesive contractate de sectorul public si de deficitele de cont curent, a afectat foarte mult economia ungara. Drept urmare, moneda locala, forintul, este vulnerabila in fata fluctuatiilor, riscul atasat detinerilor de active denominate in forinti fiind astfel mai ridicat. Presiunile inflationiste sunt si ele in crestere.
"Dupa aproape un deceniu de probleme fiscale, guvernul a pornit in sfarsit pe calea consolidarii fiscale, insa aceasta perioada ar putea dura mult, existand si riscuri", spune Christensen.
Guvernul condus de primul-ministru Ferenc Gyurcsany a luat masuri in sensul mentinerii sub control a deficitului bugetar, masuri care vor afecta in mod considerabil cresterea economica. The Economist Intelligence Unit (EIU) se asteapta ca avansul PIB sa se reduca la 2,6% in 2006 inainte de a avansa usor pana la 3% in 2008. Economia a avansat cu un ritm de aproximativ 4% anul trecut.
Reformele fiscale sunt asteptate sa genereze probleme pe termen scurt. Acest lucru va afecta probabil popularitatea guvernului, insa va avea efecte pozitive pentru tara.
"In mod normal, foarte multe vor depinde de sansele ca procesul de consolidare fiscala sa aiba un impact pozitiv asupra sectorului finantelor publice si situatiei contului curent".
Piata ungara de actiuni este destul de restransa, preturile actiunilor fiind reduse, spune Milev. Fondul sau are expunere fata de sectorul de energie prin actiuni precum cele ale MOL, si fata de sectorul bancar prin actiuni cum sunt cele ale OTP Bank, cea mai importanta banca a Ungariei.
Adrian Ciocoi din cadrul Riedel Research recomanda si el OTP Bank si MOL, actiunile companiilor farmaceutice Gedeon Richter si Egis fiind de asemenea pe placul sau.
Cu o populatie de putin peste 5 milioane de locuitori, Slovacia este una dintre cele mai mici tari din Europa Centrala si de Est. Economia sa a inregistrat un ritm record de crestere de 8,2% anul trecut, iar EIU se asteapta ca PIB-ul acesteia sa avanseze cu 7% in 2007. Guvernul isi mentine deocamdata tinta privitoare la adoptarea euro, anul 2009. Totusi, perspectivele de crestere pe termen lung sunt nesigure dupa alegerea in luna iunie a anului trecut a unui guvern de stanga, guvern care si-a anuntat intentia de a anula reformele implementate de guvernul anterior.
"Suntem sceptici cu privire la planurile guvernului slovac", spune Christensen.
Slovacia nu a reusit sa-si reformeze economia dupa desprinderea de Cehoslovacia in 1993 in primii cinci ani de independenta, guvernul sau asemanandu-se mai degraba cu cele din Asia Centrala. Un guvern ce favoriza o economie de piata, guvernul condus de primul-ministru Mikulas Dzurinda, a venit la putere de-abia in anul 1998. Guvernul condus de Dzurinda a initiat o serie de reforme economice care au determinat imediat o crestere a investitiilor straine directe.
Drept urmare, Slovacia a fost primita in UE in 2004.
Acum insa, analistii se tem ca tara isi schimba cursul. "Masuri ca renationalizarea marilor corporatii privatizate de curand nu vor afecta numai competitivitatea tarii, ci vor da nastere unor presiuni puternice asupra bugetului de stat", spune Abel Boja, analist in cadrul bancii ungare OTP Bank.
Nivelul ridicat al cheltuielilor consumatorilor creeaza puternice presiuni inflationiste. Moneda slovaca este supraevaluata, existand riscul unei volatilitati in crestere.
"Economia da semne clare de supraincalzire, iar presiunile inflationiste se mentin la un nivel ridicat", spune Christensen. "In plus, deficitul de cont curent alcatuit din doua cifre si supraevaluarea monedei locale pun in pericol ratingurile de credit ale Slovaciei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO