Business Internaţional

Actiunile de pe pietele emergente castiga in valoare fata de cele americane si europene

13.09.2007, 13:47 15

Acum, investitorii spun ca pietele emergente sunt la fel de stabile ca si cele ale Statelor Unite, Europei si Japoniei si merita un plus de valoare din moment ce economiile lor inregistreaza o crestere extrem de rapida. Actiunile de pe pietele tarilor aflate in curs de dezvoltare s-au tranzactionat luna trecuta la de 15,2 ori valoarea estimata a castigurilor, comparativ cu de 14,9 ori in cazul actiunilor din tarile industrializate, conform datelor Bloomberg. In 2005, raportul era de 8,45 si respectiv 17,3.
Datorita acestei evolutii, actiunile companiei braziliene Banco Bradesco sunt evaluate mai sus decat cele ale Citigroup, iar pretul actiunilor producatorului sud-coreean de otel Posco il depaseste pe cel al rivalului sau german ThyssenKrupp. Actiunile din India, Peru si Cehia au inregistrat toate scaderi mai nesemnificative decat cele ale companiilor din Statele Unite si Europa de Vest in cadrul ultimului val de vanzari masive adus de caderea pietei creditelor ipotecare din SUA.
Actiunile pietelor emergente "s-ar putea tranzactiona si ar trebui sa fie tranzactionate la o valoare mai mare in contextul dezvoltarii pietelor respective. Cresterea trebuie recompensata", a declarat Robert Weissenstein din cadrul Credit Suisse Group.
Tarile aflate in curs de dezvoltare au generat mai mult de jumatate din rata de crestere pe plan global estimata pentru acest an, de 5,2%, si 5.680 de miliarde de dolari din rezervele de valuta, conform datelor FMI si Bloomberg. In Brazilia, inflatia a scazut la mai putin de 4%, iar Coreea de Sud este acum un creditor net.
Aceste schimbari nu sunt suficiente pentru a garanta preturile cerute de pietele emergente, spune Marc Faber, autor al Gloom, Boom & Doom Report. Actiunile de pe pietele tarilor aflate in curs de dezvoltare au inregistrat performante peste cele ale pietelor dezvoltate timp de sase ani consecutiv.
"Este foarte cunoscut faptul ca China se dezvolta intr-un ritm de 9%-11%, ca India inregistreaza o crestere rapida", a declarat Faber din cadrul Marc Faber. "Evaluarile nu sunt insa foarte convingatoare in acest moment."
Cresterea evaluarilor actiunilor de pe pietele emergente indica faptul ca investitorii cred ca acestea au atasat un grad mai scazut de risc, arata Allan Conway din cadrul firmei Schroders. Guvernele au acumulat rezerve monetare si au redus datoriile, protejand companiile de pe pietele emergente de socurile care au afectat evaluarile in trecut. Indicele MSCI Emerging Markets va recupera in cele din urma scaderea de 10% inregistrata din momentul atingerii unei valori record pe 23 iulie si va devansa pietele dezvoltate in acest an, spune Conway.
Economiile mai putin dezvoltate au un excedent de cont curent combinat de 484 de miliarde de dolari, comparativ cu un deficit de 81 de miliarde de dolari in 1997, conform datelor FMI.
Rezervele monetare au inregistrat o crestere de aproape 500%, pana la 3.870 de miliarde de dolari in ultimii zece ani, conform Roubini Global Economics, firma de cercetare a lui Nouriel Roubini, profesor in cadrul Stern School of Business a Universitatii New York. Datoria guvernamentala totalizeaza 39% din PIB pe pietele emergente, comparativ cu 89% in cazul natiunilor dezvoltate, conform Schroders.
China, Rusia si India vor reprezenta jumatate din cresterea economica mondiala in acest an, conform FMI. Tarile aflate in curs de dezvoltare sunt asteptate sa inregistreze o rata de crestere de 8% in acest an, comparativ cu 2,6% in cazul economiilor avansate, arata FMI.
Fondul cu sediul in Washington si-a majorat proiectia privitoare la cresterea din acest an pentru China pana la 11,2%, mai mult decat in cazul oricarei alte tari. Economia Rusiei depaseste si ea estimarile, fiind asteptata sa creasca cu 7% in acest an, comparativ cu proiectia de 6,4% lansata in aprilie. In cazul Statelor Unite, FMI-ul si-a redus estimarile privitoare la cresterea din acest an pana la 2% de la 2,2%.
Cu doi ani in urma, indicele MSCI Emerging Markets era tranzactionat cu 51% mai jos comparativ cu indicele MSCI World ce include 23 de piete dezvoltate. Diferenta a scazut pana la 1,4% luna trecuta.
Pe baza estimarilor legate de castiguri pe anul viitor, pietele emergente au devansat cu 1,6% pietele dezvoltate in aceasta luna. Aceasta ar fi prima data cand pietele emergente ar fi mai scumpe decat tarile dezvoltate din martie 2000, in cazul in care estimarile se vor dovedi corecte.
In cazul actiunilor braziliene, diferenta s-a redus la 15% de la 43% cu doi ani in urma, in conditiile in care raportul pret-castiguri a avansat la 13,4% de la 9,8%.
Actiunile companiei sud-coreene Posco, al treilea mare producator de otel din Asia, sunt tranzactionate la de 11,6 ori castigurile, in crestere de la 4,57 cu doi ani in urma. In cazul ThyssenKrupp, cel mai mare producator german de otel, raportul a crescut la 8,94 de la 7,1. Bradesco, a doua mare banca nedetinuta de stat din Brazilia, este evaluata la de 16,8 ori castigurile, de la 10,5 cu doi ani in urma. Citigroup, cea mai mare banca americana, este tranzactionata la de 10,4 ori valoarea castigurilor.
In cazul Citigroup, raportul pret/castiguri a scazut de la 13,2 la inceputul anului pe fondul temerilor conform carora pierderile din sectorul creditelor ipotecare riscante vor reduce castigurile bancilor si ale companiilor de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO