Business Internaţional

Actiunile europene incep saptamana pe plus

03.04.2007, 20:01 11

Actiunile europene si-au reluat cresterea dupa declinul inregistrat saptamana trecuta, in contextul in care Telecom Italia a primit oferte de preluare, iar DaimlerChrysler cantareste ofertele pentru divizia sa americana, scrie Bloomberg.
Telecom Italia a inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimii peste sapte ani dupa ce AT&T si America Movil au depus fiecare o oferta de achizitionare a unui pachet din actiunile holdingului ce controleaza compania de telefonie. Actiunile DaimlerChrysler au urcat pana la cel mai ridicat nivel din sase ani.
"Inca exista o multime de tinte atractive pentru firmele de investitii private. Vom asista la presiuni sporite in sensul consolidarii", spune James Bevan din cadrul CCLA Investment Management.
Pana acum, in acest an, tranzactiile incheiate in Europa au atins o valoare totala de 488 mld. $ (366 mld. euro), conform datelor Bloomberg. Tranzactiile au inregistrat o valoare record de 1.400 mld. $ anul trecut.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 0,3%, pana la 375,29 puncte la bursa londoneza, indicele Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,2%, in timp ce Euro Stoxx 50 a castigat 0,1%.
Indicii de referinta ai 12 din cele 17 piete vest-europene au inregistrat ieri cresteri. Indicele francez CAC 40 si cel german DAX au avansat cu 0,1%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a castigat 0,3%.
Saptamana trecuta, actiunile companiilor europene s-au aflat in scadere. Indicele Stoxx 600 a inregistrat in primele trei luni ale anului cel mai slab trimestru din 2003 incoace, dupa ce pretul petrolului a atins cea mai ridicata valoare din ultimele sase luni, iar rapoartele economice din Statele Unite au sporit temerile ca ritmul de crestere al castigurilor pe plan global va fi mai lent decat se anticipase initial.
"Ne confruntam cu o serie de probleme in trimestrul al doilea, inclusiv preturile ridicate ale petrolului. Scaderile vor fi insa limitate de intensitatea activitatilor din sectorul de fuziuni si achizitii", declara Bob Parker, din cadrul Credit Suisse Asset Management.
DaimlerChrysler a inregistrat o crestere de 1,5% a actiunilor, pana la 62,34 euro. Al cincilea mare producator de automobile din lume si-ar putea vinde divizia Chrysler in schimbul unei sume cuprinse intre 6 si 9 mld. $, peste valoarea estimata initial.
Intrunirea anuala a actionarilor, in care va fi luata in discutie vanzarea Chrysler, este programata pentru 4 aprilie, in Berlin.
Actiunile Novartis au scazut cu 3,3% pana la 67,40 franci, dupa ce cel mai mare producator de medicamente al Elvetiei si-a sistat vanzarile medicamentului Zelnorm in Statele Unite.
Sainsbury a inregistrat o crestere de 0,4% a valorii actiunilor, pana la 551,5 pence dupa ce Financial Mail a anuntat ca firma va primi probabil o oferta de preluare in valoare de peste 10 mld. lire sterline in aceasta saptamana din partea unui fond de investitii.
Actiunile Iberia Lineas Aereas de Espana au avansat cu 1,5%, pana la 4,05 euro, pe fondul posibilitatii ca British Airways sa se foloseasca de pachetul de 10% detinut in Iberia pentru a se alatura unei oferte pentru compania spaniola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO