Business Internaţional

Actiunile ieftine ale companiilor britanice sunt un magnet pentru investitori

11.05.2007, 21:16 14

Companiile din Marea Britanie au devenit tinte tot mai atragatoare pentru investitorii straini, pretul mic al actiunilor si accelerarea cresterii economice fiind principalii factori care au alimentat interesul oamenilor de afaceri.
Achizitiile in care au fost implicate companii britanice se ridica la valoarea de 436,7 miliarde de dolari (320 mld. euro) in primele patru luni ale anului, de la 186,7 miliarde de dolari (137 mld. euro) cat au fost in acelasi interval al anului trecut, si de patru ori mai mult fata de primele patru luni ale lui 2005.
Unele dintre cele mai vechi companii ale insulei britanice sun implicate in negocieri de preluare, asemeni grupului Reuters, Hnasob si Emi, care au o valoare totala de piata de 17,4 miliarde de lire (25,5 mld. euro). Fondul de investitii KKR a cumparat luna trecuta Alliance Boots, un lant de farmacii din Marea Britanie, in cadrul primei achizitii a unei companii incluse in indicele FTSE 100.
"Ritmul in care ofertele apar este uimitor. Cum piata de aici este subevaluata, iar companiile sunt usor de achizitionat, firmele britanice au devenit tinte obisnuite", spune Mark Bon, managerul unui fond de 14 miliarde de dolari la firma Canada Life din Londra.
Avansul indicelui FTSE 100 a fost depasit de cel al indicelui Dow Jones Euro Stoxx 50, reper bursier pentru companiile din zona euro. Indicele britanic a castigat 11% anul trecut, mai putin decat cele 15 procente castigate de indicele european.
Actiunile Reuters au crescut cu 25% intr-o singura zi pe fondul aparitiei unei oferte de cumparare pentru cel mai mare furnizor de informatii financiare.
Compania Thomson, proprietarul bazei de date Westlaw si al TradeWeb, s-a oferit sa cumpere compania britanica cu o traditie de peste 150 de ani. De asemenea, actiunile Hanson, cel mai mare furnizor de pietris pentru constructii la nivel mondial, au crescut cu 25% in cateva zile, dupa ce HeidelbergCement, producatorul german de ciment, s-a declarat interesat de companie.
Compania Hanson, transformata de lordul James Hanson in cel mai mare conglomerat britanic al anilor '60, este ultima mare companie britanica ramasa pe piata furniziorilor de materiale pentru constructii, dupa valul de consolidari din ultimii cinci ani.
Emi, casa de inregistrari care si-a pus numele pe discurile celor de la Beatles si Coldplay, a declarat ca "a primit o serie de propuneri". Compania, ale carei inceputuri coincid cu cele ale erei muzicii inregistrate, a respins in luna martie oferta de 2,1 miliarde de lire sterline (3,07 mld. euro) din partea celor de la Warner Music.
"Activitatea este alimentata de creditele ieftine, in timp ce tranzactiile au o valoare strategica, iar piata este in continuare extrem de lichida", spune Piers de Montfort, reprezentantul britanic al bancii Credit Suisse din Londra.
Spre deosebire de reticenta francezilor, a spaniolilor sau a germanilor fata de investitiile straine, guvernul britanic a evitat sa se implice in achizitiile companiilor. Margaret Thatcher, prim-ministru in perioada 1979-1990, a devenit simbolul politiciii de relaxare fata de implicarea pe piete. Guvernul laburist al lui Blair a ramas fidel acestei politici, chiar daca sindicatele laburiste criticau preluarile de companii.
"Vulnerabilitatea fata de o posibila preluare are valoarea unui control de sanatate economica. Capitalul privat este o forta care pune in miscare economia", spune Alan Duncan, purtator de cuvant al Partidului Conservator.
In industria utilitatilor, compania spaniola Iberdrola a incheiat o tranzactie de 12,2 miliarde de lire sterline (17,8 mld.euro) pentru preluarea ScottishPower. Grupul Corus, fostul British Steel, a acceptat oferta de 6,2 miliarde de lire sterline (9 mld. euro) de la Tata Steel in ianuarie.
De asemenea, majoritatea cluburilor de fotbal din Marea Britanie sunt pe maini straine.
In februarie, Liverpool a devenit a saptea mare echipa de fotbal cumparata de investitori straini cand George Gilett si Tom Hicks din Statele Unite au platit 174 de milioane de lire sterline (254 mil. euro) pentru una dintre cele mai de succes echipe de fotbal a Angliei.
Bancile urmeaza si ele tendinta. Barclays si Royal Bank of Scotland se lupta pentru a prelua controlul asupra bancii olandeze ABN Amro.
Analistii sunt de parere ca Barclays va deveni ea insasi o posibila tinta de achizitie, daca nu iese castigatoare in lupta pentru ABN Amro.
Companiile britanice devin tot mai pretuite. Aprecierea de 8% a lirei sterline in raport cu dolarul din ultimul an, a facut tintele si mai scumpe. Economistii se asteapta ca in luna mai Banca Centrala a Angliei sa ridice dobanda de referinta pentru a patra oara, pana la nivelul de 5,5 procente.
"Exista temeri ca toate aceste activitati ar putea transmite faptul ca am atins un punct culminant. Economia britanica nu va fi un loc bun de stat in anii urmatori, tinand cont de cresterea dobanzilor. Astfel, ca multi dintre investitori si companii se grabesc sa cumpere acum", spune Bon de la Canada Life.

La mare cautare

Achizitiile in care au fost implicate companii au ajuns la 436,7 miliarde de dolari (320 mld. euro) in primele patru luni ale anului, de la 186,7 miliarde de dolari (137 mld. euro) anul trecut.
Indicele britanic FTSE a castigat 11% anul trecut, mai putin decat cele 15 procente castigate de indicele european Euro Stoxx 50.
In industria utilitatilor, compania spaniola Iberdrola a incheiat o tranzactie de 12,2 miliarde de lire sterline (17,8 mld.euro) pentru preluarea ScottishPower.
In februarie, Liverpool a devenit a saptea mare echipa de fotbal cumparata de investitori straini, cand George Gilett si Tom Hicks din Statele Unite au platit 174 de milioane de lire sterline (254 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO