Business Internaţional

Acum, mai mult decat oricand, e "profitabil" sa fii director executiv intr-o mare companie

29.05.2007, 19:10 11

Asemeni majoritatii companiilor, Office Depot se asigura in permanenta ca CEO-ul este cel mai bine platit angajat al sau. Cu zece ani in urma, pachetul de plati in valoare de 2,2 milioane de dolari acordat CEO-ului avea o valoare de doua ori mai mare decat cel acordat directorului aflat pe pozitia a doua in cadrul companiei. Directorul aflat pe pozitia a cincea in ierarhie primea mai putin de o treime din valoarea pachetului directorului executiv, scrie International Herald Tribune.
Acum, stimulentele pentru castigarea unei pozitii de CEO sunt mult mai consistente. Steve Odland, care conduce Office Depot in prezent, a castigat aproape 12 milioane de dolari anul trecut, de peste patru ori mai mult decat a castigat directorul aflat pe pozitia a doua si de peste sase ori decat a castigat cel aflat pe pozitia a cincea in actuala ierarhie.
In contextul valorii in crestere a pachetelor de plati acordate directorilor executivi din cadrul majoritatii companiilor americane, atentia se concentreaza asupra discrepantei din ce in ce mai mari dintre castigurile directorilor executivi si salariul mediu al restului angajatilor. Diferenta din ce in ce mai vizibila dintre castigurile directorilor executivi si subordonatii directi ai acestora nu a fost evidentiata de foarte multe ori, insa.
Acest gen de disparitati reflecta insa o tendinta ce se manifesta la nivelul intregii economii: avutia si veniturile se concentreaza din ce in ce mai pregnant in mainile unui grup select, in timp ce multi altii cu experienta si talente similare sunt lasati cu mult in urma din acest punct de vedere.
In anii '60 si '70, directorii executivi ai celor mai mari companii americane castigau in medie cu 80% mai mult decat directorii aflati pe pozitia a treia in ierarhie, conform unui studiu recent realizat de Carola Frydman din cadrul Massachusetts Institute of Technology si Raven Saks din cadrul bancii centrale americane.
La inceputul acestui deceniu, diferenta se adancise la 260%.
Multi specialisti sustin ca directorii executivi au o abilitate speciala de a-si spori castigurile, in parte prin manipularea directorilor cu care colaboreaza.
Exista un oarecare adevar in acest sens, insa economistii care au studiat recent acest aspect sustin ca fortele economice fundamentale joaca inca un rol insemnat in determinarea valorii pachetelor de plati pentru directorii executivi.
Platile acordate directorilor executivi, spun analistii, sunt determinate de forte similare celor care guverneaza castigurile extravagante obtinute de starurile pop sau atleti. In contextul cresterii in dimensiune a companiilor, fondurilor de hedging americane si chiar al amplorii in crestere a proceselor din Statele Unite, atragerea "celui mai bun" director executiv sau manager de fond a devenit vitala.
Acest aspect alimenteaza o competitie stransa pentru talent, competitie ce duce la randul sau la cresterea "recompenselor" economice acordate.
Diferenta dintre pachetele de plati acordate directorilor din diferite pozitii este in crestere chiar si in cazul companiilor cu practici mai echilibrate. In cadrul companiei Wal-Mart Stores, de exemplu, directorul executiv castiga cu aproximativ 40% mai mult decand secundul sau cu zece ani in urma. Anul trecut, H. Lee Scott, actualul director executiv al companiei, a castigat de doua ori mai mult decat secundul sau, John Menzer.
Unul dintre factorii ce genereaza aceasta discrepanta in crestere ar putea fi legat de cota mai mare pe care optiunile pe actiuni o detin in cadrul pachetelor de plati oferite directorilor executivi. Aceasta cota sporeste diferenta in momentul in care piata se afla in crestere, asa cum s-a intamplat la sfarsitul anilor '90 si in linii mari in prezent. Diferenta s-a micsorat in schimb intr-o anumita masura in primii ani ai deceniului, cand preturile actiunilor se aflau in scadere.
Totusi, acest lucru nu explica pe deplin situatia. Parerile sunt impartite, intre cele ale sustinatorilor sectorului corporatist, care spun ca directorii executivi au sarcini mult mai grele de indeplinit si sunt mult mai valorosi decat erau in trecut, si criticii sectorului, care acuza directorii executivi ca nu fac decat sa-si sporeasca platile pe spatele actionarilor.
Un purtator de cuvant al companiei Office Depot, Brian Levine, a declarat: "Nu comentam de regula cu privire la pachetele de plati acordate directorilor nostri decat ca acestea sunt strict legate de performante."
CEO-ul Wal-Mart a declarat recent ca platile pe care le primeste au crescut in raport cu cele ale restului directorilor, in parte pentru ca pozitia sa este mult mai solicitanta decat era cu un deceniu in urma.
"Pe masura ce lumea in care traim devine din ce in ce mai complexa, compania ataseaza valoare unor aspecte care trec dincolo de simpla conducere a unei afaceri", a declarat Scott.
Un numar de economisti sustin insa ca aceasta crestere pronuntata a castigurilor directorilor executivi are mai putina legatura cu complexitatea joburilor acestora, cat cu competitia pentru talent dintre companiile americane. Kevin Murphy, profesor in cadrul University of Southern California, spune ca la sfarsitul anilor '70 mai putin de 10% din directorii executivi erau angajati din afara, iar majoritatea acestora erau adusi pentru a salva o companie cu probleme.
De atunci, sustine acesta, competentele generale de conducere au devenit mai valoroase, un numar din ce in ce mai mic de companii angajand directori executivi din afara. In 2000, peste o treime din noii CEO erau adusi din afara. Drept rezultat, un numar crescand de directori executivi sunt "vanati" de mai multe companii. Iar acest gen de piata nu exista in aceeasi masura si in cazul directorilor subordonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO