Business Internaţional

Aeroportul din Budapesta intra pe maini britanice

13.12.2005, 19:52 13

Grupul britanic care administreaza aeroporturi BAA a preluat recent 75% din pachetul de actiuni scos la licitatie de aeroportul din Budapesta. Oferta britanicilor a fost de 1,82 miliarde de euro. Au mai depus oferte grupurile Fraport si Hochtief din Germania, informeaza Financial Times.

Aceasta achizitie este cea mai importanta de acest gen. Contractul prevede ca BAA va prelua pachetul de 75% din actiunile aeroportului ungar, cu specificatia ca se va ocupa si de managementul activelor acestuia pe o perioada de 75 de ani.

Oficialii ungari au declarat ca englezii au depus cea mai tentanta oferta, atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere tehnic. Aceasta afacere reprezinta cea mai mare tranzactie de privatizare individuala efectuata de Ungaria. Exista insa posibilitatea ca opozitia ungara sa genereze o serie de probleme privind finalizarea acesteia.

Momentan, BAA se afla intr-o serie de negocieri pe baza de exclusivitate cu oficialii maghiari si se asteapta ca semnaturile finale sa fie date saptamana viitoare. Grupul include aeroporturile din Heathrow, Gatwick si din Stansted. Oficialii acestuia au declarat ca decizia de a investi in Ungaria a fost considerata ca fiind foarte profitabila pentru actionarii sai.

BAA s-a interesat in acelasi timp si de posibilitatea achizitionarii unui pachet de 33% din actiunile grupului italian SEA. Acesta conduce activitatea aeroporturilor Malpensa si Linate din Milano. Ofertele trebuie depuse in maximum doua saptamani.

Pretul oferit pentru aeroportul din Budapesta este de aproape 30 de ori mai mare decat profitul brut al acestuia pe tot anul 2005, estimat la 70 de milioane de euro. In cadrul altor tranzactii de acest gen, unde a fost posibila achizitionarea unui pachet majoritar, s-au oferit sume ce reprezentau de 15-16 ori profitul brut al respectivelor achizitii.

Aeroportul din Budapesta s-a dezvoltat foarte mult de la intrarea Ungariei in UE din luna mai a anului trecut.

Numarul pasagerilor a crescut cu 28,6 procente anul trecut, ajungand la cifra de 6,5 milioane.

Previziunile acestui an sunt de asemenea destul de optimiste, fiind asteptata o crestere de 20%, numarul estimat al pasagerilor fiind de 8 milioane. Oficialii maghiari au beneficiat de consultanta firmelor CSFB si Concorde Security, in timp ce BAA au cerut ajutor tehnic firmei Rothschild.

Britanicii erau pregatiti sa puna presiune pe oficialii ungari printr-o alta oferta angajanta, in ciuda amenintarilor lansate de Viktor Orban, liderul partidului conservator de opozitie si fost prim-ministru al Ungariei.

Orban a amenintat ca va anula tranzactia daca partidul sau va castiga alegerile parlamentare din primavara viitoare. Momentan, sondajele de opinie pozitioneaza partidul conservator din Ungaria pe locul intai al preferintelor electoratului maghiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO