Business Internaţional

Afacerea Refco, o noua frauda la americani

17.10.2005, 19:05 25

Refco, compania de brokeraj de contracte futures anchetata pentru frauda in domeniul valorilor mobiliare, ar putea fi divizata in doua unitati, in contextul in care banca Goldman Sachs, consilierul sau financiar, este in cautare de oferte de preluare, arata Bloomberg.

Diviziile Refco, ce ofera contracte futures tranzactionate la bursa, ar putea fi separate de parti ce nu sunt reglementate si vandute, conform unor surse ce au dorit sa-si pastreze anonimatul din moment ce discutiile sunt in derulare. Man Group, cea mai mare companie de fonduri de hedging din lume si un broker de contracte futures, se numara printre companiile implicate in discutii.

In urma dezvaluirii, pe 10 octombrie, a faptului ca fostul director executiv al companiei, Philip Bennett, a ascuns datoriile companiei, in valoare de 430 de milioane de dolari, clientii au abandonat firma, punand in pericol solvabilitatea acesteia.

"A cauta un cumparator este probabil cea mai buna optiune pe care o au", a declarat James Bianco, presedinte al Bianco Research LLC din Chicago, o firma de cercetare din domeniul obligatiunilor.

Refco Securities LLC, cea mai mare divizie a companiei, ce ofera contracte futures tranzactionate la bursa, evita incheierea de noi contracte, iar Refco Capital Markets Ltd. a blocat retragerile clientilor pentru ca nu dispune de suficient cash.

Vanzarile luate in discutie vor pune capat independentei unei companii cu o vechime de 36 de ani care, cu mai putin de doua saptamani in urma, era considerata atat de sanatoasa, incat actiunile sale erau tranzactionate aproape de o valoare record. Dupa ce a pierdut increderea clientilor si partenerilor sai, Refco are putine sanse de a supravietui pe cont propriu.

Goldman a contribuit la intermedierea vanzarii de actiuni Refco in luna august, impreuna cu Credit Suisse First Boston si Bank of America Corp. Bancile ar putea inregistra pierderi, arata Bianco.

Refco reuneste cumparatorii si vanzatorii de derivate tranzactionate la bursa si intermediaza contracte cumparate si vandute in mod direct, conform site-ului sau web. Compania are 2.400 de angajati in 14 tari si peste 200.000 de conturi.

Anchetatorii, care initial s-au concentrat pe problema datoriilor ascunse de catre Bennett, in varsta de 57 de ani, doresc sa afle daca au mai existat si alte delicte sau posibile fraude comise in interiorul companiei.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO