Business Internaţional

Afacerile din private banking incetinesc

25.06.2008, 19:01 15

Grupul bancar elvetian UBS si banca americana de investitii Merrill Lynch au inregistrat un ritm mai lent de crestere a valorii activelor in cursul anului trecut, pe fondul pierderilor cauzate de criza creditelor subprime, conform unui anunt al companiei de consultanta Scorpio Partnership, citat de Bloomberg.
Valoarea activelor UBS a crescut cu 8,8%, pana la 1.900 de miliarde de dolari in 2007, comparativ cu cresterea de 13% a anului precedent, se mentioneaza in raportul anual emis ieri de Scorpio Partnership. Activele Marrill Lynch s-au apreciat cu 8,3%, pana la 1.310 miliarde de dolari, sub cresterea de 10% a anului 2006.
Merril Lynch, a treia mare banca din SUA, a suferit, in urma declansarii crizei pietei ipotecare americane, o reducere de 27,4 miliarde de dolari a valorii activelor contabile, in timp ce UBS a avut pierderi de 19,1 miliarde de dolari. Cresterea valorii activelor din sectorul de private banking al Credit Suisse Group a ajuns la 6,9%, aproape jumatate din valoarea anterioara.
Cresterea medie din industria mondiala a finantelor a fost de 12% in 2007, comparativ cu cea de 14% in 2006.
"Un numar de banci mai mici au inregistrat cresteri ale veniturilor. Este vorba de o redistribuire care apare intre diferitele tipuri de banci. Modelul de private banking ar putea fi unul care le confera oamenilor cel mai mare grad de incredere", spune consultantul Scorpio in Londra, Ted Wilson.
Pictet & Cie, cea mai mare institutie de private banking a Elvetiei, a avut o crestere a valorii activelor de 30% in cursul anului trecut, reprezentand echivalentul a 120 mld. dolari, in vreme ce Bank Sarasin, care este controlata de firma privata Rabobank Groep, a avut o crestere de 21% a valorii contabile a activelor, pana la 40 mld. dolari, conform raportului emis de Scorpio.
Banca americana Citigroup a avut o crestere a activelor de 24%, pana la 1,78 miliarde de dolari, iar BNP Paribas a devenit a zecea mare institutie financiara a anului 2007, cu o crestere de 20% a valorii contabile a activelor.
Aprecierea activelor ce a avut loc in cursul anului trecut a fost sustinuta de cresterea investitiilor pe pietele emergente, in special in tarile din regiunea Asia-Pacific, dat fiind ca regiunea insumeaza acum 13% din totalul investitiilor efectuate la nivel mondial, de doua ori mai mult decat in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO