Business Internaţional

Afaceristul care nu a reusit sa domine New Yorkul

30.06.2003, 00:00 11



Sondajele recente arata ca primarul miliardar al New-Yorkului, Michael Bloomberg, ar putea avea o serioasa problema de imagine. In ultimele luni concluziile sondajelor sunt umilitoare, deoarece numai 32% dintre newyorkezi cred ca Bloomberg face treaba buna la primarie. De fapt, ultimul sondaj, realizat de New York Times, indica un procentaj si mai jenant, de 24%. Sa fie vina drasticelor reduceri de buget, prin care Bloomberg a incercat sa elimine deficitul de 6 miliarde de dolari, sau este o problema de imagine?



Analistii politici cred ca este o problema de stil. New-yorkezilor le place galagia, le place ca faptele sa le fie prezentate cu tot cu poleiala, nu vor adevaruri brute si simple.



Predecesorul lui Bloomberg, celebrul Rudolph Giuliani, care a condus primaria intre 1993 sI 2001, era mai pe gustul multimii. Vorbea mult si spunea lucruri decisive, in acelasi timp fiind capabil de metafore si comparatii care sa incinga spiritele. Insa Bloomberg mai are mult pana sa-si cladeasca o imagine de lider in ochii opiniei publice de la New York.



"Este o persoana retrasa, si in politica oamenii retrasi termina cursa pe ultimul loc", este de parere un fost primar, Ed Koch. "Trebuie sa stii sa-ti vinzi bine marfa". Koch are numai cuinte de lauda pentru prestatia lui Bloomberg, dar crede ca acesta nu poate castiga alegerile din 2005, daca nu va invata sa-si promoveze imaginea.



Aversiunea lui Blooomberg pentru lauda de sine este insa un mister. Pentru a ajunge partener la Salomon Brothers, probabil ca a fost necesara o anumita doza de auto-promovare; in plus daca Bloomberg voia sa ramana retras, de ce si-a numit comapnia Bloomberg LP?



In cartea sa autobiografica Bloomberg by Bloomberg, enigma se adanceste, chiar prin vorbele primarului: "singuraticul egoist care formuleaza totul in termeni de "eu" si "al meu" nu isi va atinge niciodata limitele". Exceptie face, evident, arena politica americana in care Bloomberg nu pare sa se simta confortabil. "El provine din New England si ar face bine sa mai lase deoparte modestia specifica zonei si sa adopte mai mult tupeu new-yorkez", explica Seth Siegel, co-fondator al firmei de consultanta de brand The Beanstalk Group. "Trebuie sa spuna oamenilor cine este, ce a facut si ce face".



In prezent Bloomberg este asociat cu decizia de interzicere a fumatului in baruri si restaurante, cu cresterea taxelor si cu inchiderea unor benzinarii. Opinia publica are tendinta de a ignora generozitatea cu care a donat 130 milioane dolari in scopuri caritabile anul trecut si vede doar miliardarul care concediaza oameni si creste taxele. "Nu te poti astepta ca oamenii care sufera sa fie logici", spune Koch.



Un alt aspect peste care se trece cu vederea este rata criminalitatii din New York, care a scazut constant de cand Bloomberg a devenit primar. Sapatmana aceasta FBI a spus ca orasul este aproape de limita inferioara a indicelui national. Din punctul de vedere al ratei criminalitatii New York este acum pe locul 203 din 225 de orase americane luate in calcul de FBI. Insa, cum chiar Bloomberg a conchis, tot meritul ii va fi probabil atribuit lui Rudolph Giuliani.



Bloomberg a candidat la primarie subliniind ca este un om de afaceri care nu datoreaza nimanui favoruri politice. De atunci, a condus primaria in acelasi mod in care si-a condus firma: concentrandu-se asupra rezultatelor pe termen lung nu pe evenimente zilnice. Nu-i place sa negocieze afaceri prin intermediul mass-media.



"Giuliani a avut intotdeauna ceva de spus, avea opinii puternice si argumentate si acelasi lucru se poate spune si despre Koch", spune Andrew White, directorul New School's Center pentru New York City Affairs. "Lor le placeau confruntarile, traiau pentru asta".



Bloomberg este de parere ca newyorkezii il vor aprecia pe masura ce incepe sa se observe ca a luat deciziile corecte pentru bunastarea orasului. "Planul meu de rezerva e mai bun decat strategia lor principala", a spus Bloomberg referitor la potentialii sai rivali in 2005.



Speculatiile legate de sansele lui Bloomberg de a fi reales s-au intensificat dupa vehicularea unor zvonuri la Washington care insinueaza ca Bill Clinton ar fi interesat de acest post. Raportul, care citeaza prieteni anonimi ai lui Bill Clinton, este privit cu suspiciune de analistii politici care spun ca fostul presedinte nici macar nu locuieste la New York.



Bloomberg a comentat plin de siguranta ca ar aprecia concurenta. Situatia, putin probabila, dar incitanta, ar pune fata in fata, in atentia opiniei publice, un candidat care nu se simte bine in lumina reflectoarelor, cu unul dependent de faima.



Pentru a-si mai ameliora imaginea, Bloomberg se opreste din cand in cand la cantinele muncitorilor din Brooklyn, Queens sau Bronx. Aceste vizite ii pun in valoare calitatile, pentru ca primarul este o prezenta extrem de convingatoare. Pe scara mai larga, se pare ca a pierdut lupta.





andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO