Business Internaţional

Aflata in criza, Grecia a ajuns sa ceara ajutorul FMI

13.01.2010, 00:00 38

O echipa de oficiali ai Fondului Monetar International vaconsilia guvernul de la Atena in eforturile de "imblanzire" a celuimai mare deficit bugetar din Europa, scrie Bloomberg.

FMI va ajuta guvernul la capitolele "reformei pensiilor,politicii fiscale, administrarii fiscale si managementuluideficitului", conform purtatorului de cuvant al FMI.

Vizita survine in contextul in care primul-ministru grec GeorgePapandreou incearca sa duca la bun sfarsit un plan de a convingeUniunea Europeana ca Grecia isi poate reduce deficitul de la 12,7%din PIB in 2009 la mai putin de 3% in 2012.

Si UE si-a trimis oamenii la Atena

Oficiali ai Uniunii Europene si Bancii Centrale Europene s-auaflat de asemenea in Atena saptamana trecuta pentru a examinamasurile luate de guvernul grec, iar presedintele UE Herman vanRompuy urma sa soseasca ieri in capitala Greciei. Asa-numitul pactde stabilitate va fi discutat in cadrul unei intruniriguvernamentale pana la sfarsitul acestei saptamani, declaraPapandreou pe 10 ianuarie. El intentioneaza de asemenea saorganizeze o conferinta de presa in aceasta saptamana pentru aprezenta prioritatile guvernului pentru acest an.

"Guvernul grec este constient de gravitatea situatiei", adeclarat Olli Rehn, viitorul comisar european pe probleme economicesi monetare. "Comisia analizeaza situatia cu adancapreocupare."

Grecia a respins saptamana trecuta speculatiile conform carorava avea nevoie de un program de salvare din partea membrilor zoneieuro pentru a rezolva problema deficitului si a evita sa devinaprima tara din uniunea monetara care ar intra in incapacitate deplata.

FMI, care a actionat in sensul sustinerii mai multor economiiemergente, de la cea a Ungariei la cea pakistaneza in ultimii 18luni, "analizeaza indeaproape" politicile Greciei "si este in cursde a-si forma o opinie cu privire la impactul probabil alacestora", a declarat John Lipsky, directorul general adjunct alFondului Monetar International.

Ministrul de finante grec George Papaconstantinou va prezentaplanul grec in fata Comisiei Europene (CE) catre sfarsitul acesteiluni, in conditiile in care acesta incearca sa evite posibilepenalitati pentru depasirea pragului UE pentru deficitulbugetar.

Papaconstantinou s-a angajat sa reduca deficitul tarii pana la8,7% din Produsul Intern Brut in acest an si sub limita de 3% a UEpana la sfarsitul anului 2012, cu un an mai devreme decat seavusese initial in vedere. Deficitul in crestere a determinatagentiile Fitch Ratings, Standard & Poor's si Moody's InvestorsService sa reduca ratingul de credit al Greciei luna trecuta,alimentand temerile privitoare la un posibil default al tarii.

Obligatiunile Greciei au inregistrat scaderi in decembrie. Primape care investitorii au cerut-o pentru a achizitiona titluriguvernamentale grecesti pe zece ani raportat la bondurile germanesimilare a avansat la 276 de puncte de baza (2,76%) pe 21decembrie, cel mai ridicat nivel din 17 martie 2009 incoace.Diferenta s-a redus la 2,17% pe 11 ianuarie.

Stabilitatea euro este amenintata

Finantele publice fragile ale Greciei si ale altor state membreale UE afectate de criza reprezinta "o amenintare foarte serioasa"la adresa monedei euro, a declarat Olli Rehn, comisarul desemnat peprobleme economice, scrie Financial Times. Rehn s-a angajat sarecurga la "toate instrumentele" pentru a ajuta statele membresa-si refaca finantele si sa respecte conditiile pactului destabilitate si crestere. Comisarul european s-a opus totusi cereriiunor membri ai parlamentului european de impunere a unor sanctiunisau altor masuri dure impotriva statelor care nu respectaconditiile. In schimb, acesta a sugerat utilizarea unor"stimulente" care sa le incurajeze sa progreseze in sensulrespectarii acestor conditii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO