Business Internaţional

Agenţiile de rating ar putea strica toate eforturile liderilor Europei de a scoate Grecia din criză

Agenţiile de rating ar putea strica toate eforturile liderilor Europei de a scoate Grecia din criză

Autor: Alexandru Matei

04.07.2011, 00:05 570

Deşi miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat acordareatranşei de 12 mld. euro Greciei, iar detaliile unui al doileapachet de sprijin financiar vor fi finalizate până la jumătatea luiseptembrie, eforturile Europei de a pune capăt crizei elene arputea fi în zadar din cauza agenţiilor de rating, scrie TheGuardian.

Agenţiile de rating au avertizat că implicarea secto­ruluiprivat în cel de-al doilea ajutor acordat Gre­ciei ar putea ficatalogată drept default, situaţie care ar avea implicaţii majorepe pieţele financiare şi ar forţa BCE să oprească finanţareasectorului bancar elen.

Băncile germane şi franceze au fost de acord să participe larostogolirea datoriilor Greciei, una dintre măsuri fiind achiziţiade obligaţiuni cu maturitate de 30 de ani cu banii primiţi pentrutitlurile elene care ajung la scadenţă, dar mulţi analişti seaşteaptă ca planul să fie considerat drept o formă de default decătre agenţiile de rating.

O astfel de situaţie ar crea haos pe pieţele financiare, încondiţiile în care investitorii vor fi nevoiţi să reducă valoareaobligaţiunilor greceşti pe care le deţin şi ar putea duce maideparte la retrogradări de rating ale datoriilor Irlandei şiPortugaliei, celelalte două ţări care au avut nevoie de ajutorfinanciar extern. "Dacă compari planul propus de Franţa cu ceea ceau spus agenţiile de rating, se pare că îl vor cataloga dreptdefault", a spus Simon Derrick, analist pe pieţe monetare în cadrulBank of New York Mellon.

Standard & Poor's a anunţat că nu va lua o decizie finală cuprivire la acest subiect până în momentul în care nu vor fi făcutepublice toate detaliile, dar a avertizat într-un raport recent că orostogolire a datoriilor ar putea intra în categoria default."Chiar dacă înlocuirea titlurilor existente cu unele cu maturităţipe termen lung ar părea voluntară, am putea considera căinvestitorii au fost nevoiţi să accepte acest schimb de teamaconsecinţelor refuzării schimbului", au spus cei de la Standard& Poor's.

Dacă ratingul titlurilor elene va fi retrogradat la D, BancaCentrală Europeană (BCE) s-ar putea afla în situaţia de a nu maiaccepta obligaţiuni greceşti drept garanţie pentru împrumuturile pecare le acordă băncilor ţării.

Oficialii BCE au declarat în mai multe rânduri că instituţia nupoate accepta titluri ale unei ţări aflate în default şi astfel arsista finanţarea băncilor elene, ceea ce ar putea avea un efectdevastator asupra economiei ţării şi ar putea crea probleme în altepărţi ale Europei.

BCE deţine în bilanţul său obligaţiuni ale ţărilor cu problemeîn valoare de 70 mld. euro pe care le-a cumpărat de pe pieţe şideşi nu există detalii, economiştii estimează că deţinerile detitluri elene se ridică la 40 mld. euro. De asemenea, instituţiamai deţine şi titluri în valoare de zeci de miliarde de euro pecare le-a primit drept garanţie pentru împru­muturile acordatebăncilor elene, iar un default al Greciei ar şterge mare parte dinvaloarea acestora şi i-ar aduce pierderi însemnate.


Creşteri puternice pe burse şi pentru euro

Euro a crescut pentru prima dată în ultimele patru săptămânifaţă de dolar, iar bursele europene au înregistrat cel mai puternicavans săptămânal din ultimul an ca urmare a adoptării unui pachetde măsuri de austeritate şi privatizări în valoare de 78 mld. eurode către parlamentul grec, scrie Bloomberg.

Euro a crescut cu 2,4%, până la 1,4526 dolari. La evoluţiamonedei europene au mai contribuit şi declaraţiile oficialilor BCEconform cărora urmează să majoreze dobânda de referinţă la 1,5% înaceastă săptămână. Pe burse, indicii de referinţă au avansat petoate cele 18 pieţe din vestul Europei. Indicele FTSE 100 al burseide la Londra a câştigat 5,1%, DAX (Germania) 4,2%, CAC 40 (Franţa)5,9%, iar ASE (Grecia) 6,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO