Business Internaţional

Agenţiile de rating refuză să-şi ceară scuze pentru declanşarea crizei financiare

Agenţiile de rating refuză să-şi ceară scuze pentru declanşarea crizei financiare

Moody’s, S&P şi Fitch sunt criticate pentru că nu au reuşit să anticipeze criza financiară şi pentru că ratingurile lor greşite au favorizat declanşarea crizei

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2012, 00:03 441

Marile agenţii de evaluare financiară au ajuns din nou în atenţia opiniei publice după ce au refuzat, în faţa parlamentarilor britanici, să-şi ceară scuze pentru rolul jucat în declanşarea crizei financiare care a declanşat cea mai mare recesiune mondială de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie presa internaţională.

În schimb, agenţiile de rating le-au răspuns parlamen­tarilor că investitorii nu ar trebui să dea prea multă atenţie la ceea ce ele spun, potrivit The Telegraph.

După izbucnirea crizei creditului, în 2007, agenţiile de evaluare financiară sunt intens criticate pentru că au acordat ratinguri maxime la mii de produse financiare extrem de complexe bazate pe credite ipotecare subprime, extrem de riscante, în schimbul unor onorarii uriaşe primite de la băncile de investiţii, notează The Independent.

Şeful pentru Europa al Moody's Frederic Drevon şi directorul executiv al Standard & Poor's Dominic Crawley

şi-au exprimat doar "regretul" şi "nemulţumirea" pentru erorile făcute de firmele lor în legătură cu creditele subprime, care au infectat sistemul bancar mondial.

"De câţiva ani ne exprimăm regretul referitor la premisele pe care ne-am construit modelele sub-prime. Noi, ca mulţi alţi jucători de pe piaţă, nu am prevăzut severitatea problemelor din SUA", a afirmat Crawley.

Drevon a admis că în ajunul crizei financiare emitenţii de titluri de valoare "tatonau" agenţiile pentru a obţine cele mai bune ratinguri pentru produsele lor. El a menţionat că firma nu este "satisfăcută" de ratingurile pe care le-a acordat produselor fiannciare asociate cu piaţa ipotecară americană.

"Ratingurile sunt opinii. Sunt informaţii importante puse la dispoziţia pieţelor şi investitorilor, însă mai sunt multe alte piese importante care să stea la baza luării deciziilor", a spus Crawley.

Unul dintre parlamentari l-a întrebat pe Drevon dacă este de acord cu opinia lui că afacerea nu a fost decât o "escrocherie".

Reprezentanţii agenţiilor de rating au subliniat încă că investitorii nu ar trebui să se bazeze doar pe calificativele acordate înainte de a se angaja la investiţii.

"Vorbim aici de librării închise doar pentru că oamenii

s-au bazat pe voi", a spus într-un acces de furie parlamentarul Mark Garnier, al cărui district a pierdut nouă milioane de lire sterline din cauza prăbuşirii băncilor islandeze în 2008.

Paul Taylor, director la Fitch, a afirmat că în ceea ce priveşte tranzacţiile cu produse financiare complexe firma "şi-a cerut scuze".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO