Business Internaţional

Agonia Greciei ar mai putea dura cel puţin cinci ani

Agonia Greciei ar mai putea dura cel puţin cinci ani

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

27.06.2012, 00:04 436

Grecia nu va avea acces la finanţare de pe pieţele financiare internaţionale până cel puţin în 2017, ceea ce prelungeşte agonia unei ţări care supravieţuieşte finan­ciar doar datorită unor ajutoare externe în schim­bul cărora implementează măsuri dure de austeritate, scrie Bloomberg.

Guvernul elen şi semnalele că liderii Uniunii Europene (UE) sunt dispuşi să "re­la­xeze" măsurile de austeritate impuse Gre­ciei nu au reuşit să convingă instituţiile fi­nan­ciare care tranzacţionează datoriile cu gu­ver­nele europene că Grecia va avea capa­ci­tatea de a reveni pe piaţă înainte de ajun­ge­rea la termen a celui de-al doilea bailout, peste trei ani.

Un număr de trei dintre cele 20 de com­pa­nii intervievate de Bloomberg care au le­gătură directă cu emitenţii de obligaţiuni guver­namentale estimează că va dura cel puţin o decadă până când statul grec se va putea finanţa din nou prin intermediul obli­ga­ţiunilor. Însă zece dintre firmele chestio­nate consideră că investitorii nu vor împru­muta bani Greciei mai devreme de anul 2017, în timp ce cinci dintre companii cred că accesul la o astfel de finanţare nu va veni mai devreme de 2015. Astfel, pre­vi­ziu­nea medie pentru re­înce­perea emite­rii obli­ga­ţiu­nilor gre­ceşti este de cinci ani.

"Provocările pe care trebuie să le în­frun­te Grecia ră­mân încă extrem de mari. Va tre­ce o perioadă îndelungată până când vor putea ieşi din nou pe piaţă", a afirmat Jamie Searle, ana­list la Citigroup.

Grecia a vândut ulti­ma oară obli­ga­ţiuni în luna martie 2010, înainte ca ran­da­mentul suplimen­tar pe care îl cereau in­vestitorii pentru de­ţi­nerea titlurilor gre­ceşti pe zece ani în lo­cul celor germane să ex­plodeze în luna urmă­toa­re la 443 de puncte de bază, un record pen­tru zona euro la acel moment. Astfel, statul elen a fost nevoit să înceapă discuţiile de negociere cu UE, Banca Centrală Euro­pea­nă şi cu Fondul Monetar Internaţio­nal pentru un pachet de salvare.

Ponderea datoriei gre­ceşti în PIB va creşte la 168% anul vi­itor, de la 161% anul aces­ta, potrivit estimă­rilor din luna mai ale Co­misiei Europene. Anul acesta, economia sta­tului elen va scădea cu 4,7%, iar în 2013 va stagna.

Cipru cere ajutor din cauza expunerii la Grecia

Redresarea finanţelor greceşti este importantă pentru toată Europa, în condiţiile în care criza Greciei a atins şi Cipru, care a devenit cel de-al cincilea stat membru al zonei euro care cere ajutor financiar din partea autorităţilor europene în principal pentru recapitalizarea băncilor afectate de expunerea mare pe care o au la datoria Greciei. Cererea Ciprului vine la scurt timp după ce Spania a solicitat ajutor pentru salvarea sistemului său bancar, scrie EUobserver. Pentru moment nu este încă clar dacă va fi un bailout general ca în cazul Irlandei, Portugaliei şi Greciei sau dacă va fi limitat la sectorul bancar precum este în situaţia Spaniei. Suma care va fi acordată statului cipriot nu se cunoaşte încă, însă oficialii UE estimează că aceasta s-ar putea ridica la 10 miliarde euro, potrivit Thomson Reuters.

Veniturile şi exporturile greceşti sunt în declin

Din cauza scăderii într-un ritm alert a bugetului asigurărilor sociale din Grecia şi a faptului că veniturile ţării din primele cinci luni ale anului sunt cu aproape un miliard de euro sub ţinta bugetară, guvenul elen trebuie să găsească rapid soluţii pentru a redresa situaţia, însă fără a introduce noi taxe, scrie Kathimerini.

În timp ce veniturile din impozitele directe reflectă o imagine pozitivă datorită taxei pe proprietăţi, încasările din impozitele indirecte au scăzut din cauza reducerii consumului, erodat de austeritate.

Incertitudinile politice din ultimele luni şi-au pus amprenta şi pe exporturi, care au scăzut cu 3,2% în ritm anualizat în aprilie. Importurile s-au redus cu 8,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO