Business Internaţional

Ahold a incheiat anul 2002 cu o pierdere de 1,2 miliarde de euro

03.10.2003, 00:00 13



Grupul olandez de distributie Ahold a anuntat, ieri, o pierdere neta de 1,208 miliarde de euro aferenta anului 2002 si a inscris amortizari semnificative in incercarea de a depasi scandalul financiar in care a fost implicat.



Ahold a anuntat ca pierderea a rezultat din cheltuieli exceptionale inregistrate de divizia americana Foodservice, unde dezvaluirea unor erori contabile la inceputul anului a zdruncinat credibilitatea Ahold si a condus la prabusirea pretului actiunilor sale.



Cifra de afaceri anuala - 62,683 miliarde de euro - permite Ahold sa-si pastreze locul al treilea in clasamentul mondial al grupurilor de distributie, dupa Wal-Mart si Carrefour. Profitul operational al Ahold s-a situat la 2,145 miliarde de euro, conform declaratiei financiare pentru anul 2002 care a fost publicata dupa mai multe amanari.



Ahold detine o serie de lanturi de magazine precum Albert Heijn din Olanda si Stop & Shop din Statele Unite.



Totodata, Ahold a revizuit profitul net din 2001 la 750 milioane de euro, de la valoarea precedenta de 1,113 miliarde de euro, si profitul din 2000 de la 1,116 miliarde de euro la 920 milioane de euro.



Bursele au reactionat pozitiv la anunt si la posibilitatea ca perioada cea mai dificila sa fi trecut. Actiunile Ahold se tranzactionau la pretul de 8,48 euro la 07.17 GMT, in crestere cu trei procente fata de inceputul sedintei.



Insa nu s-a anuntat mult asteptata emisiune de actiuni despre care majoritatea analistilor considera ca este necesara pentru a repara bilantul contabil al grupului. Ahold a mentionat ca fondurile proprii se cifrau, la finalul lui 2002, la 2,6 miliarde de euro, reprezentand mai putin de jumatate din valoarea de 5,8 miliarde de euro consemnata cu trei luni mai devreme. Datoria sa neta s-a ridicat la 11,594 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. In urma revizuirii, grupul a declarat ca datoria inregistrata la finalul anului 2002 a fost cu 800 de milioane euro mai mica decat valoarea stabilita initial.



Directorul executiv Anders Moberg a indicat ca Ahold isi va anunta planurile de finantare si detalii cu privire la strategie cu ocazia unei reuniuni a actionarilor de la finalul lunii.



Daan Muusers, analist la FBS Bankiers, a apreciat ca lipsa de amanunte financiare reprezinta o omisiune serioasa, astfel incat societatea sa isi mentine recomandarea de vanzare a actiunilor Ahold.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO