Business Internaţional

AIG a fost in luna august un adevarat cazinou pentru traderii americani

AIG a fost in luna august un adevarat cazinou pentru traderii americani
04.10.2009, 23:29 33

De pe 5 august, valoarea actiunilor AIG, considerate extrem deriscante de majoritatea analistilor, a crescut de peste trei ori."Actiunile au platit facturile traderilor toata vara", declaraScott Redler, strateg-sef in cadrul fondului de hedging T3 CapitalManagement, scrie The Wall Street Journal.

La un an dupa ce guvernul american a incercat sa eviteprabusirea pietei prin salvarea unora dintre cele mai mari firmefinanciare ale tarii, traderii speculativi devoreaza ce a ramas dinaceste companii.

AIG pare cel mai mare cazinou dintre toate. In ultimelesaptamani, actiunile comune ale firmei au oscilat intre 13 si 55 dedolari, in prezent aflandu-se in jurul valorii de 44 de dolari.

Evolutia neobisnuita a pretului este ilustrarea dramatica a uneiconsecinte neintentionate a salvarii AIG de catre stat. Pe 16septembrie anul trecut, guvernul a sustinut compania acordandu-i unajutor financiar de 85 de miliarde de dolari in schimbul uneiparticipatii de 80% sub forma de actiuni preferentiale care nu sunttranzactionate pe piata. Astfel, celelalte 20 de procente dincapitalul companiei, milioanele de actiuni comune, au putut fitranzactionate in continuare pe bursa newyorkeza.

Actiunile comune sunt "dead money"

Unii analisti considera actiunile comune ale firmei adancindatorate drept "dead money". Astfel, aceste actiuni, au inceputsa fie tranzactionate cel mai activ intre traderii short-term, carevand si cumpara pe moment si pariaza unii impotriva altora printranzactii riscante. Acestia utilizeaza adesea fonduri imprumutate,amplificandu-si castigurile sau pierderile. Traderi precum cei dela hondul T3 au dominat actuala miscare a actiunilor AIG, insa siGoldman Sachs si JPMorgan Chase au detinut actiuni AIG pe durataacestei tendinte.

Contribuabilii nu profita de pe urma miscarii actiunilor comuneale AIG pentru ca titlurile pe care le detine guvernul, actiunilepreferentiale, nu se tranzactioneaza. Guvernul isi va recupera ceamai mare parte a investitiilor daca AIG isi plateste datoriile prinvanzari de active sau din profituri. Desi in mod tipic o crestere avalorii actiunilor comune ar reflecta o crestere a asteptarilorlegate de valoarea totala a unei companii, in acest caz AIG trebuiesa returneze aproximativ 80 de miliarde de dolari inainte cadetinatorii de actiuni comune sa se poata astepta la o parte dinprofit.

Tranzactii record cu actiuni AIG

In unele zile incepand cu 4 august au fost tranzactionate peste130 de milioane de actiuni AIG, egaland aproape numarul total deactiuni comune existente, in crestere de la mai putin de 10milioane de zi la inceputul lunii august. Tranzactiile realizate defirme ca Soldier Capital reprezinta unul din factorii ce stau labaza volumului ridicat de tranzactionare.

Recenta tendinta de crestere a actiunilor AIG a avut ca punct deplecare ziua de 1 iulie, cand AIG a realizat o operatiune prin care20 de actiuni au devenit una singura. O astfel de operatiune atragein mod tipic investitorii si preintampina delistarea actiunilor depe bursa newyorkeza in cazul in care pretul coboara prea jos pe operioada prea indelungata.

Operatiunea a schimbat pretul actiunilor AIG de la 1,16 $ la 20de dolari pe actiune, dar nu si perspectivele AIG legate derambursarea rapida a fondurilor primite de la guvern. In zilelecare au urmat operatiunii, traderi precum Kenneth Glick au inceputsa parieze pe scaderea actiunilor. Pe 9 iulie, traderul posta unvideoclip pe YouTube. "AIG nici nu ar trebui sa fie o actiune",declara el.

Totusi, in ziua urmatoare actiunile AIG inchideau sedinta la11,74 $, in crestere cu peste 2 dolari.

Traderii profesionisti urmaresc message boardurile ca barometrual sentimentului investitorilor si monitorizeaza actiunile pentru aobserva modificari in obiceiurile de achizitionare. Daca pretulincepe sa creasca, multi speculatori care au pariat pe scadereaactiunilor va trebui sa cumpere actiunile, impingand preturile simai sus. Inca o crestere a actiunilor AIG ar declansa o revenireputernica, spun traderii.

Acest lucru s-a intamplat pe 5 august, la o zi dupa ce AIG anumit un nou CEO, Robert Benmosche, cu o reputatie solida inindustria asigurarilor.

Numirea unui nou CEO a impins actiunile in sus cu60%

In primele doua ore de tranzactionare, actiunile au urcat cu25%, pana la 17 dolari. La sfarsitul zilei, cresterea se ridica la60%, pana la 22$.

Cresterea pretului actiunilor s-a resimtit mai apoi pe piataoptiunilor cu actiuni AIG, care fusese la pamant. Volumultranzactiilor cu optiuni AIG a explodat pe 5 august pana la 380.000de contracte, de la 10.000 sau 20.000 in saptamanileanterioare.

Unii traderi si brokeri si-au asumat riscuri mai mari, vanzandoptiuni fara a cumpara actiunile pe care ar fi trebuit sa le oferein cazul in care actiunile AIG ar fi atins pretul de exercitare aoptiunii.

Din ce in ce mai multi traderi s-au grabit sa se implice.

Pe 20 august, actiunile AIG au urcat din nou pe fondulcomentariilor optimiste venite din partea noului CEO. Cresterea aprodus panica in randul traderilor care au vandut optiuni call faraacoperire pe actiunile AIG cu un pret de exercitare de 30 dedolari, crezand ca actiunile nu vor atinge niciodata nivelulrespectiv.

Acum, acestia s-au inghesuit sa cumpere actiuni AIG pentru a-siacoperi obligatiile, impingand actiunile si mai sus.

Pretul in crestere a atras si mai multe persoane care pariau pescaderea actiunilor. Pe 20 august, 12,5 milioane de actiuni au fostvandute short pe bursa Nasdaq. Actiunile continuau insa sa creasca,inchizand la peste 32$.

Pe 27 august, Damon Vickers, manager in cadrul Nine PointsManagement & Research, aparea pe un post de televiziuneprevizionand ca actiunile AIG ar putea atinge 300 de dolari. Inacea zi, volumul tranzactiilor cu actiuni AIG a crescut foartemult, acestea atingand un nivel de 50,23 dolari.

Pe piata optiunilor, traderii au inceput sa parieze ca actiunilevor scadea in urmatoarele luni. Pe 1 septembrie, actiunile AIGscazusera la 36 de dolari. Vickers de la Nine Points spune ca s-aretras cu un mic profit. Recent, in ciuda unui raport al guvernuluiin care se ridicau semne de intrebare privitoare la capacitatea AIGde a-si plati datoriile, actiunile companiei au crescut totusi cu22%. Tendinta a continuat, actiunile atingand 54,40 dolari, aproapede nivelul din august.

Mai apoi insa au inceput sa circule zvonuri ca firma ar puteaprofita de pretul ridicat al actiunilor pentru a atrage cash indetrimentul actionarilor actuali. Actiunile au scazut puternic, la44,11 dolari la mijlocul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO