Business Internaţional

AIG a pierdut aproape 100 de miliarde de dolari anul trecut. Gigantul a mai primit de la stat 30 mld. dolari si se va diviza

AIG a pierdut aproape 100 de miliarde de dolari anul trecut. Gigantul a mai primit de la stat 30 mld. dolari si se va diviza
02.03.2009, 18:44 22

Gigantul se va diviza ca urmare a ajutorului primit de la stat, in timp ce pierderea pe intreg anul 2008 a fost de 99 de miliarde de dolari, dupa ce cu un an in urma a inregistrat un profit de 9,3 miliarde de dolari, scrie International Herald Tribune.

In fata celei mai mari pierderi trimestriale din istorie, board-ul AIG a aprobat un nou pachet de sustinere financiara ce include conditii mai relaxate privitoare la o investitie deja realizata de guvern in actiunile sale preferentiale si o rata mai redusa a dobanzii pentru o linie de credit guvernamentala, conform unor surse familiare cu situatia.
Restructurarea pachetului de salvare reprezinta a treia incercare din ultimele cinci luni a autoritatilor americane de a tine in viata AIG. Planul spulbera si ultimele sperante ca firma ar putea supravietui ca grup independent de asigurari. Astfel, AIG este asteptata sa anunte un plan radical de divizare prin cedarea controlului asupra celor mai mari doua divizii ale sale catre guvernul american in schimbul liniei de finantare de 30 de miliarde de dolari.
Surse familiare cu situatia, citate de Financial Times, sustin ca autoritatile, care detin deja 80% in cadrul AIG, vor obtine o participatie majoritara de 70-75% in cadrul American International Assurance (AIA), amplele operatiuni asiatice ale AIG si American Life Insurance Company (Alico), divizia globala de asigurari de viata. Structura este menita sa ofere guvernului sanse mai mari de a recupera banii contribuabililor cand cele doua divizii vor fi vandute sau listate.
In acelasi timp, AIG va securitiza active de pe segmentul de asigurari de viata si va vinde obligatiuni catre guvern. In schimb, guvernul va anula cea mai mare parte sau intreaga datorie de 37 de miliarde de dolari pe care AIG o are catre acesta in urma unei linii de credit de
60 mld. dolari primita de la Fed.
De asemenea, autoritatile vor reduce dobanda pentru restul creditului. In urma acestui plan, AIG va beneficia de pana la 70 mld. dolari din fondurile TARP, 10% din valoarea totala a programului de sustinere a sistemului financiar.
Acesta nu va fi probabil ultimul efort de sustinere a asiguratorului, oficialii guvernamentali fiind asteptati sa continue sa ajute compania.
Finantarea totala primita de AIG o eclipseaza pe cea de
50 mld. dolari de care a beneficiat Citigroup in urma a trei programe ale Trezoreriei si pe cea de 45 mld. dolari primita de Bank of America. Survenind la scurt timp dupa cel de-al treilea plan anuntat pentru Citigroup, decizia de salvare a AIG ar putea spori nemultumirea publicului.
"Exista temeri din ce in ce mai pronuntate ca si alte importante banci americane vor avea nevoie de planuri de salvare dupa Citigroup si AIG", spune Kengo Suzuki, strateg in cadrul Shinko Securities.
Oficialii Fed se tem ca un eventual faliment al AIG ar fi dezastruos pentru economia americana. De asemenea, municipalitatile care au relatii de business cu firma ar avea probleme foarte mari, iar multi din cei 74 de milioane de detinatori de polite AIG ar fi obligati sa-si inlocuiasca contractele de asigurare intr-o perioada dificila, inrautatind situatia din cele peste 100 de tari in care AIG desfasoara operatiuni.
Administratia Obama ar putea lua masuri chiar mai drastice pentru a asigura succesul AIG, oferind finantare cumparatorilor interesati in a achizitiona divizia de leasing de aparate de zbor a companiei, International Lease Corp.
 
Cum a fost salvat de la faliment AIG
16 septembrie: Guvernul american acorda companiei un imprumut pe doi ani de pana la 85 de miliarde de dolari, primind o participatie de 80% in schimb.
8 octombrie: Valoarea imprumuturilor primite de asigurator creste la aproape 123 de miliarde de dolari.
9 noiembrie: Programul de salvare urca la 150 de miliarde de dolari, incluzand o noua investitie federala de 40 de miliarde de dolari.
1 martie: Guvernul ofera AIG acces la fonduri suplimentare in valoare de 30 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO