Business Internaţional

AIG apeleaza iar la stat ca sa faca fata unor pierderi de 60 mld. $

24.02.2009, 17:43 9

AIG, asiguratorul scapat de faliment anul trecut de guvernul de la Washington, estimeaza ca pierderile inregistrate in intervalul octombrie-decembrie se ridica la enorma suma de 60 mld. dolari (46,8 mld. euro).

Pe de alta parte, rivalii MetLife si Axa sunt interesati de achizitia diviziei de asigurari de viata cu operatiuni in aproximativ 50 de tari.
AIG si-ar putea restructura pachetul de salvare financiara in valoare de 150 mld. dolari (117 mld. euro) dupa ce valoarea activelor companiei a fost erodata puternic de adancirea recesiunii si declinul pietei bursiere.
Restructurarea ar putea include convertirea actiunilor preferentiale detinute de catre stat in actiuni comune, dar si o noua injectie de lichiditate care sa ajute asiguratorul sa absoarba pierderile aferente ultimului trimestru din 2008.
Odata cu noua interventie ar fi pentru a treia oara in decurs de cinci luni cand autoritatile americane folosesc banii contribuabililor pentru a sprijini o companie care pana nu demult era cel mai important asigurator la nivel mondial, iar acum se lupta sa supravietuiasca.
Sub conditiile noului plan, care nu a fost finalizat si care ar putea suferi o serie de modificari, guvernul american va pune la dispozitia AIG o parte din linia de finantare de 60 mld. dolari creata in noiembrie si va renunta la actiunile preferentiale pentru a primi actiuni comune. Compania plateste un dividend de 10% pentru actiunile preferentiale, dar nu plateste nimic pentru cele comune.
"Platind dividende uriase pentru actiunile preferentiale, AIG nu face decat sa-si inrautateasca situatia. Asadar, noul plan ar putea fi benefic", a declarat Robert Haines, analist in cadrul CreditSights din New York. Perspectivele privind "pierderile uriase provocate de portofoliul de investitii" al asiguratorului ar putea atrage insa o reducere a ratingului companiei, spune Haines.
De asemenea, AIG ar putea ceda statului controlul asupra unor divizii sau categorii de active. Aceste active urmeaza sa fie transformate in instrumente financiare si sa fie incluse in fonduri de investitii administrate de manageri privati.
Oficialii AIG au refuzat sa comenteze pe marginea pierderilor aferente trimestrului patru, dar au confirmat negocierile cu autoritatile americane. "Continuam sa lucram cu banca centrala (Fed) pentru a gasi noi alternative de solutionare a problemelor financiare ale AIG", a declarat Christina Pretto, purtatorul de cuvant al AIG. Oficialii Fed au refuzat insa sa comenteze informatia.
Actiunile AIG au pierdut 1 cent in sedinta de tranzactionare de luni de pe bursa newyorkeza, ajungand la un pret de 53 de centi. Ieri, inainte de deschiderea bursei new-yorkeze, acestea se aflau in scadere cu 1,85% fata de ziua precedenta. In ultimul an, asiguratorul a pierdut 99% din valoarea de piata, pana la 7,1 mld. dolari (5,5 mld. euro).
Compania, condusa de directorul executiv Edward Liddy, incearca sa ramburseze cateva zeci de miliarde de dolari imprumutate de la stat prin intermediul unei combinatii de lichiditati, active si titluri bursiere. Lichiditatile necesare acestei operatiuni ar putea fi obtinute din vanzarea unor subsidiare, cum ar fi divizia de asigurari de viata din Asia, potrivit informatiilor existente pe piata.
Pana acum, asiguratorul a primit oferte din partea companiilor MetLife si Axa, care s-au aratat interesate de divizia American Life Insurance, cu operatiuni in peste 50 de tari. MetLife, cu sediul in New York, a prezentat o oferta preliminara in valoare de 11,2 mld. dolari (8,7 mld. euro).
Asiguratorii nord-americani au pierdut de la inceputul lui 2007 peste 140 mld. dolari, pe fondul deteriorarii conditiilor de pe piata de creditare si al reducerilor de active contabile. Pierderile AIG reprezinta 40% din aceasta suma.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO