Business Internaţional

Airbus a depasit Boeing

16.01.2004, 00:00 13



Anul trecut, compania europeana Airbus a depasit-o pe cea americana Boeing pentru prima data in istoria sa din punct de vedere al volumului livrarilor de aparate de zbor. Airbus a livrat 305 aparate de zbor, comparativ cu cele 281 aparate livrate de rivala sa americana.



Noua pozitie castigata de producatorul european de aparate de zbor, cea de lider al industriei aerospatiale civile, intensifica astfel temerile grupului american, ce s-a confruntat cu un an plin de schimbari, incluzand recenta demisie a lui Phil Condit, presedintele si directorul sau executiv, cat si demiterea lui Mike Sears, directorul sau financiar.



Airbus, ce este controlata in procent de 80% de EADS (European Aeronautic Defence and Space Compmany) si de 20% de catre compania britanica BAE Systems, si-a consolidat pozitia recent castigata prin castigarea a 54,2% din volumul total brut de comenzi de aparate de zbor (de 100 de locuri) formulate pe plan global anul trecut.



Astfel, Airbus a anuntat ca a atras 284 de comenzi concrete, comparativ cu cele 240 anuntate saptamana trecuta de Boeing.



Airbus a inregistrat mult mai multe anulari decat Boeing anul trecut, atragand totusi 51,5% din volumul net de comenzi formulate de companiile aeriene in anul 2003.



In patru din ultimii cinci ani, Airbus a castigat mai multe comenzi decat Boeing. Philippe Camus, director executiv al EADS, a anticipat ca "aceasta tendinta va continua timp de cativa ani".



Grupul franco-german, al doilea mare concern din sectorul aerospatial si al apararii pe plan global dupa Boeing, a declarat saptamana trecuta ca Airbus va livra "aproape 300 de aparate de abor" in anul 2004, in timp ce grupul american si-a redus tinta in acest sens pana la 275-290 aparate de zbor.



Ambele grupuri au declarat ca sunt inca afectate de perioada de recesiune prin care trece in prezent industria aerospatiala civila, recesiune determinata de cei trei ani de pierderi grele inregistrate de industria aviatica globala. Pierderile totale s-au ridicat la aproximativ 35 miliarde de dolari, iar EADS a declarat ca nu se asteapta la o redresare a pietei aviatice comerciale inainte de anul 2005.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO