Business Internaţional

Ajutată de încasările de la Jocurile Olimpice, Marea Britanie a ieşit din recesiune cu cea mai mare creştere economică din ultimii cinci ani

Ajutată de încasările de la Jocurile Olimpice, Marea Britanie a ieşit din recesiune cu cea mai mare creştere economică din ultimii cinci ani

Autor: Ioana Nita

26.10.2012, 00:05 515

În timp ce problemele economice ale zonei euro se agravează, Marea Britanie a ieşit în trimestrul trei din recesiunea în "W" cu cea mai rapidă creştere economică din ultimii cinci ani, de 1%, comparativ cu cele trei luni anterioare, susţinută de vânzările de bilete pentru Olimpiadă şi de avansul din sectorul serviciilor.

Creşterea economică de 1%, cea mai mare de după al treilea trimestru din 2007, are la bază impulsul dat economiei de încasările din biletele pentru Jocurile Olimpice şi contras­tează că scăderea din trimestrul anterior, când activitatea economică a fost afectată de zilele libere din perioada Jubileului de Diamant al reginei Elizabeta a II-a. Aceşti doi factori au crescut artificial PIB-ul, deoarece efectul lor este pe termen scurt, spun analiştii, citaţi de Bloomberg.

Sectorul serviciilor, care reprezintă aproxi­mativ 75% din PIB, a avansat în iulie-septem­brie cu 1,3%. Conform estimărilor, vânzările de bilete pentru olimpiadă au adăugat 0,2 puncte procentuale la creşterea PIB-ului. În ceea ce priveşte activitatea din construcţii, aceasta s-a redus cu 2,5% pentru al treilea trimestru consecutiv.

Având în vedere că guvernul britanic este aspru criticat pentru strategia de reducere a deficitului bugetar, fiind organizate săptămâna trecută proteste împotriva măsurilor de austeritate, ministrul de finanţe George Osborne se foloseşte acum de acest rezultat pentru a susţine că abordarea sa a dus la stimularea economiei, notează The Guardian.

"Mai sunt încă multe lucruri de făcut, însă aceste date arată că suntem pe drumul cel bun. Este un semn că economia îşi revine şi că am luat măsurile corecte", a spus ministrul.

Deşi Marea Britanie a ieşit din prima sa recesiune în "W" din ultimii 37 de ani, PIB-ul tot este mai scăzut decât maximul atins în primul trimestru din 2008. De asemenea, datele arată că economia a crescut cu 0,6% faţă de al treilea trimestru din 2010, imediat după ce a venit la putere coaliţia de guvernământ a premierului David Cameron.

Avertisment

Cu toate că această veste poate oferi guvernului un oarecare sentiment de relaxare, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, consideră că revenirea economiei britanice este "înceată şi nesigură". Acest lucru sugerează că datele ascund o slăbiciune care ar putea justifica viitoarele măsuri de stimulare economică luate de banca centrală. Rezultatele au venit cu două săptămâni înainte de întâlnirea Consiliului Monetar al Băncii Angliei, unde trebuie să se decidă dacă se extinde programul de stimulare la peste 375 miliarde lire sterline (466 miliarde euro) sau este îngheţat.

"Suntem încă îngrijoraţi că economia Marii Britanii va stagna anul viitor. Totul depinde de cât de determinat este guvernul de a continua măsurile de reducere a deficitului bugetar", a spus James Shugg, economist la banca Westpac din Londra.

Evoluţia economiei britanice contrastează cu cea a zonei euro, care se adânceşte în recesiune, producţia industrială şi sectorul serviciilor reducându-se luna aceasta mai mult decât estimările, iar încrederea mediului de afaceri german în economie fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO