Business Internaţional

Alan Greenspan il celebreaza pe Adam Smith

08.02.2005, 00:00 16



Presedintele bancii centrale americane (Fed), Alan Greenspan, a tinut, in cadrul unei biserici scotiene din Kirkcaldy, Fife, un discurs in onoarea economistului Adam Smith, potrivit BBC News.



Conferinta Adam Smith il celebreaza pe autorul cartii "Wealth of Nations" aparuta in 1776, carte ce a devenit bibilia capitalismului.



Greenspan a fost invitat de catre cancelarul Gordon Brown, al carui tata, John, obisnuia sa predice la birserica St Bryce Kirk.



Cancelarul l-a prezentat pe Greenspan celor 400 de invitati drept "cel mai mare economist al lumii".



Greenspan, in varsta de 79 de ani, aflat in Marea Britanie cu ocazia intrunirii G7 in Londra, a declarat ca nu-si poate exprima intreaga recunostinta pe care o simte pentru Smith, al carui geniu il compara cu cel al lui Mozart.



Conform lui Greenspan, filosoful a adus o contributie de marca in ceea ce priveste modelarea lumii moderne.



Greenspan a continuat declarand: "Smith a mers dincolo de previziunile predecesorilor sai, formuland o perspectiva globala asupra modului in care functioneaza economia de piata, ce tocmai lua nastere in acea perioada. Astfel, Smith a sustinut schimbarile de organizare sociala, schimbari ce urmau sa imbunatateasca in mod considerabil standardele de viata".



In acelasi timp, a mai aratat Greenspan, conceptele filosofice ale lui Smith legate de laissez-faire si competitie au reprezentat o forta a binelui in lume.



"Conceptele incredibile ale catorva intelectuali au creat dat nastere viziunii moderne a omului liber sa aleaga si sa actioneze conform propriului interes," a declarat Greenspan.



Dupa aceea, Greenspan a deschis o expozitie dedicata lui Smith in cadrul Fife College of Further and Higher Education.



Greenspan, ce detine din iunie 2004 al al cincilea mandat de presedinte al Fed, se va retrage in luna ianuarie a anului viitor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO