Business Internaţional

Alertă medicală: Oficialii din sănătate avertizează cu privire la utilizarea unui analgezic comercializat şi în România. Cel puţin trei persoane decedate

Alertă medicală: Oficialii din sănătate avertizează...

Autor: Alex Ciutacu

02.04.2018, 12:15 715

Gabapentin, un analgezic care nu crează dependenţă, utilizat în principal pentru a trata afecţiuni precum zona zoster şi pentru a controla convulsiile, a ajuns pe radarele autorităţilor din sănătate, în Statele Unite, care s-au angajat deja într-un război declarat împotriva crizei opioidelor, care deja a răpus mii de americani, potrivit NBC.

Anul trecut, Kentucky a devenit primul stat care a clasificat gabapentin drept o substanţă controlată, după ce aceasta a fost implicată în trei cazuri de supradoză.

Poliţia din statul Ohio a raportat o creştere dramatică a abuzului de gapabentin, cunoscut mai bine prin brand-uri precum Neurontin, Gralise, Horizant, şi în România prin brand-ul Tebantin. Poliţiştii susţin că peste 300 de miligrame de pilule conţinând substana au fost vândute pe străzile din Athens, Ohio, la preţul de 75 de cenţi per pilulă.

„Am început să auzim de la farmacişti despre oameni care încearcă să îşi reînnoiască doza fără prescripţie”, a transmis Van Ingram, directorul executiv al Biroului pentru Controlul Medicamentelor din Kentucky. „Acesta este un semn obişnuit de abuz”.

Ce face decizia statului Kentucky controversată, este faptul că gabapentin a primit toate aprobările de la Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor din Statele Unite, fiind clasificat drept un analgezic non-opioid. În plus, acesta era considerat o alternativă mai sigură la analgezicele opioide.

„Nu vreau să declar război gabapentinului”, a spus Ingram. „Cred că este un medicament bun, dar când este folosit în combinaţie cu alte medicamente sau alcool, devine o problemă majoră”.

Acest lucru se întâmplă deoarece gabapentin este, în limbajul de specialitate, un „potenţiator”, ceea ce înseamnă că poate transforma substanţele periculoase, precum fentanylul, în substanţe letale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO