Business Internaţional

Alexei Miller: Gazprom nu intentioneaza sa rascumpere actiuni

12.10.2008, 16:08 17

Grupul energetic Gazprom nu intentioneaza sa rascumpere actiuni de pe piata de capital, pentru a profita de preturile scazute ca urmare a crizei financiare, a declarat directorul general al producatorului rus, Alexei Miller, citat de agentia de presa RIA Novosti.

"Nu, nu ne vom rascumpara actiunile", a spus Miller, negand speculatiile potrivit carora grupul ar intentiona sa profite de prabusirea bursei din Rusia pentru a rascumpara actiuni.
Gazprom nu se confrunta cu riscuri ca urmare a crizei de pe pietele financiare internationale, intrucat pretul gazelor livrate catre Europa a atins nivelul record de 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi la 1 octombrie, a adaugat directorul Gazprom.
In plus, o cotatie a petrolului de aproximativ 90 dolari pe baril nu va afecta politica de preturi a Gazprom, a precizat Miller.
"Structura companiilor din domeniul gazelor naturale este diferita, ca principii, si chiar daca se intampla ceva critic pe piata petrolului, companiile din sectorul gazelor au la dispozitie sase luni pentru a analiza situatia", a declarat el.
Gazprom a semnat un memorandum de intelegere cu guvernul kirgiz privind cooperarea pentru privatizarea companiei nationale din domeniul gazelor naturale din Kirgizgaz. Executivul de la Biskek intentioneaza sa vanda 75%, plus o actiune, din companie.
Directorul general al Gazprom se afla in vizita in capitala Kirgistanului impreuna cu presedintele rus Dmitri Medvedev.
Actiunile Gazprom au inregistrat scaderi importante in ultima perioada ca urmare a prabusirii burselor din Rusia. In timpul sedintei de tranzactionare de lunea trecuta valoarea de piata a companiei a scazut cu 25%. In plus, Gazprom si companiile petroliere Rosneft, LukOil si TNK-BP au cerut saptamana trecuta credite guvernamentale pentru a ajuta la refinantarea datoriilor externe si extinderea pe plan international, prin achizitionarea unor active cu potential, insa devalorizate in urma crizei globale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO