Business Internaţional

Alianta Barclays-ABN Amro are si efecte negative

30.04.2007, 21:17 17

Posibila preluare in valoare de 67 de miliarde de euro a ABN Amro de catre Barclays ar putea duce la pierderea de locuri de munca in Europa si Statele Unite, insa banca ce ar rezulta are planuri ambitioase de extindere in Asia, a declarat presedintele Barclays, citat de International Herald Tribune.
Cele doua banci ar putea elimina peste 23.000 de locuri de munca, multe in Statele Unite si Europa, urmand in acelasi timp sa vanda LaSalle Bank, cu sediul in Chicago, catre Bank of America in schimbul a 21 miliarde de dolari (15,4 mld. euro).
Mii de locuri de munca sunt asteptate a fi transferate in Asia. Asia este cea mai importanta "regiune de crestere" pentru banca de investitii Barclays, a declarat presedintele Bob Diamond.
Sinergiile dintre operatiunile asiatice ale celor doua banci au constituit unul dintre principalele motive pentru incheierea tranzactiei, a adaugat el.
CEO-ul Barclays, John Varley, s-a dovedit la fel de exuberant in legatura cu oportunitatile din Asia in momentul anuntarii tranzactiei dintre cele doua banci.
"ABN are o expunere mult mai solida in Asia decat Barclays, incepand cu cei 1,5 milioane de clienti pe care-i are in India, apoi Taiwan si Indonezia si noua achizitie din Pakistan", a declarat el. "Sunt foarte atras de acest aspect pentru ca simt ca nu avem o prezenta foarte solida pe aceasta piata."
Planurile lui Diamond pentru banca ce va rezulta in urma tranzactiei sunt similare cu cele ale corporatiilor multinationale ca GM si Citigroup, corporatii care si-au redus cheltuielile in Europa si Statele Unite, in timp ce si-au sporit investitiile si numarul angajatilor din Asia.
Bancile straine, in special bancile de investitii de pe Wall Street, investesc in ultimul timp in mod agresiv in India, China si piete mai mici din Asia ca Vietnamul, atrase de ratele solide de crestere inregistrate aici.
Barclays si ABN Amro detin pozitii extrem de diferite in Asia in prezent. Istoria bancii olandeze in regiune incepe cu aproape 200 de ani in urma. ABN Amro s-a concentrat pe o crestere organica, detine o retea de filiale de retail si relatii solide cu mii de clienti de pe segmentul corporate.
Prezenta Barclays in Asia este mai redusa, cu aproape 4.000 de angajati si operatiuni in 11 tari, in cea mai mare parte prin intermediul Barclays Capital. Banca si-a extins rapid in ultimul timp operatiunile de tranzactionare de actiuni si de investitii. Barclays mai detine 3 filiale in India. ABN Amro si Barclays detin active complementare in China. Barclays a urmat o strategie de consolidare a operatiunilor bancare de investitii si de administrare de fonduri, lasand operatiunile de retail pe seama rivalelor. Spre deosebire, ABN Amro detine 5 filiale in China.
Diamond considera ca "nu exista niciun fel de indoiala" cu privire la faptul ca institutia de creditare ce va rezulta in urma tranzactiei va fi "cea mai importanta" banca straina din India.
In ultimele saptamani, Barclays a incercat sa scoata in evidenta istoria bancii pe plan global. Barclays si-a consolidat operatiunile bancare de investitii in aceasta tara in ultimul an. Diamond si-a programat o calatorie catre India in mai.
Bancherii si analistii din Asia sunt de acord ca impreuna Barclays si ABN Amro ar putea da nastere unei rivale formidabile pe unele piete. Totusi, multi au sugerat ca noua banca ar putea fi nevoita sa incerce o noua preluare daca va dori cu adevarat sa castige o pozitie dominanta in Asia.
Luate separat, Barclays si ABN Amro "nu au niciun fel de sansa" in Asia, a declarat Deepak Parekh, presedinte al HDFC, una dintre cele mai mari banci din India. Impreuna insa, ABN Amro si Barclays, ar putea fi una dintre cele mai bune banci din India, a spus el.
"Ceea ce lipseste din strategia lor este achizitia unei banci cu prezenta in India si China", a declarat Parekh.
Asemeni majoritatii bancilor straine, ABN Amro a facut unele greseli in Asia. In 2004 si-a vandut pachetul majoritar detinut in cadrul Bank of Asia, cu sediul in Thailanda, in schimbul a 442 milioane de euro. Anul trecut, a platit 4,5 milioane de dolari pentru o banca vietnameza de stat in urma unei dispute ce s-a soldat cu arestarea a patru dintre angajatii bancii olandeze.
Cele mai mari rivale ale ABN Amro, printre care si Morgan Stanley, Goldman Sachs si Merrill Lynch, isi cladesc operatiuni in Asia de ani intregi.
"Au niste rivale redutabile", spune Lynn Exton, vicepresedinte al Moody's Investor Service din Londra. "Este o regiune imensa, exista presiuni in ceea ce priveste marjele si nu sunt sigura ca detin relatii destul de profunde" pentru a avea succes in Asia, a spus ea. "Va fi nevoie de investitii serioase in resurse de management."
ABN Amro este prezenta de mult timp in regiune, spune Exton, insa nu are nicaieri operatiuni la fel de bine organizate precum cele ale Standard Chartered sau Citigroup.

Stau bine in Asia

Cele doua banci ar putea elimina peste 23.000 de locuri de munca, multe in Statele Unite si Europa.
Sinergiile dintre operatiunile asiatice ale celor doua banci au constituit unul dintre principalele motive pentru incheierea tranzactiei.
Istoria bancii olandeze in regiunea asiatica incepe cu aproape 200 de ani in urma.
Bancherii si analistii din Asia sunt de acord ca impreuna Barclays si ABN Amro ar putea da nastere unei rivale formidabile pe unele piete.
Cele mai mari rivale ale ABN Amro, printre care si Morgan Stanley, Goldman Sachs si Merrill Lynch, isi cladesc operatiuni in Asia de ani intregi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO