Business Internaţional

Alianta GM-Renault-Nissan, posibila in trei luni

17.07.2006, 18:04 17

Carlos Ghosn, directorul executiv al Renault si al Nissan, si Rick Wagoner, CEO General Motors (GM), au declarat dupa intalnirea de saptamana trecuta ca cele trei companii si-au propus sa studieze potentialele beneficii ale unei aliante in termen de 90 de zile, scrie Bloomberg.
Intalnirea dintre Ghosn si Wagoner a survenit la doua saptamani dupa ce miliardarul Kirk Kerkorian, a carui companie Tracinda detine 9,9% din actiunile GM, a trimis o scrisoare prin care le-a cerut celor trei consctructori auto sa analizeze varianta unei triple aliante. Kerkorian considera ca in acest fel compania GM va putea fi din nou profitabila. Wagoner este presat sa ia in considerare aceasta alianta, in conditiile in care General Motors a avut anul trecut pierderi de 8,3 mld. euro si o cota de piata in continua scadere.
"In timp ce Carlos Ghosn nu are nici un motiv sa se grabeasca, GM are, iar noi, ca potentiali detinatori de titluri la GM am dori sa il vedem pe Rick Wagoner ca se preocupa de problemele urgente", a declarat Andrew Harding, director de investitii la Allegiant Asset Managment. "Daca acordul nu se realizeaza in 30 de zile, va fi o situatie nefasta pentru ambele companii", a adaugat el. Actiunile GM au pierdut vineri trei procente, ajungand la 21,68 euro la bursa din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO