Business Internaţional

Allianz trebuie sa plateasca pentru reconstructia WTC

02.11.2006, 17:34 19

Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, si alti cinci asiguratori ai turnurilor World Trade Center trebuie sa-i plateasca lui Larry Silverstein costul reconstruirii turnurilor pe locul unde era initial complexul WTC, a hotarat un judecator, scrie Bloomberg.
Judecatorul districtual Harold Baer de la curtea federala de la New York a decis ca asiguratorii trebuie sa plateasca mai mult decat pretul reconstruirii turnurilor, asa cum erau inainte de atacurile din 11 septembrie 2001 care le-au distrus. Silverstein a cautat o reglementare care sa-i permita sa construiasca un World Trade Center "sigur, modern si agreat politic", a afirmat Baer.
Judecatorul nu a spus cat de mult va costa reconstruirea turnurilor. Silverstein si alti doi asigurati, incluzand Port Autority din New York si New Jersey, care detine proprietatea, a afirmat ca masurile de protectie suplimentare vor costa in jur de 700 de mil. de dolari (560 mil. de euro) in plus, a mai spus Baer.
Contractele de asigurare "stabilesc intr-un mod ambiguu ceea ce pot asiguratii sa recupereze in cazul atacurilor de la WTC", a scris Baer in hotararea pe care a emis-o.
Silverstein si Port Authority s-au hotarat asupra unui plan care este radical diferit de planul initial al turnurilor. Vor fi patru zgarie-nori in loc de doi, incluzand Freedom Tower de 540 de metri, plus alte trei de-a lungul Church Street din Manhattan, toate proiectate de arhitecti diferiti.
Bud Perrone, purtatorul de cuvant al Silverstein Properties, a afirmat ca hotararea lui Baer nu va afecta asigurarile disponibile pentru a reconstrui amplasamentul sau programul pentru constructie. O curte federala de apel a inmanat pe 18 octombrie o decizie intr-un caz inrudit in care se pune problema daca Silverstein este in masura sa primeasca despagubiri de 3,6 mld. de dolari (3 mld. de euro) pentru un singur atac asupra WTC, sau 7,2 mld. de dolari pentru doua atacuri. In dimineata zilei de 11 septembrie au avut loc doua atacuri asupra turnurilor gemene. Curtea de apel, care a controlat cateva politici pe care Silverstein le-a sustinut in acea zi, a hotarat ca era potrivita o recuperare de 4,6 mld. de dolari (3,7 mld. de euro) pentru reconstructia turnurilor.
Silverstein planuieste sa utilizeze majoritatea fondurilor sale pentru construirea a trei zgarie-nori, in timp ce Port Autority, o agentie partial controlata de stat, va folosi restul sumei pentru a construi Freedom Tower, proiectat sa fie a doua ca marime din lume, un alt turn si un complex comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO