Business Internaţional

Allianz vinde actiuni BMW in valoare de 750 de milioane de euro

08.02.2007, 20:11 157

Pentru a-si intari pozitia dominanta de pe piata asigurarilor, Allianz incepe sa vanda din actiunile pe care le detine la alte companii cu scopul de a finanta dezvoltarea diviziei de asigurari la nivel mondial.
Cel mai mare asigurator european, Allianz, scoate la vanzare actiuni in valoare de 750 de milioane de euro ale companiei Bayerische Motoren Werke (BMW), unul dintre cei mai importanti producatori de autoturisme de lux la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Compania Merrill Lynch va intermedia vanzarea a 16,1 milioane de actiuni ale BMW, potrivit declaratiilor companiei Allianz cu sediul in Munchen.
Pretul unei actiuni variaza intre 45,55 euro si 46,55 euro in prezent. Compania Allianz a inceput sa reduca din participatiile in cadrul companiilor pentru a investi fondurile obtinute in propria afacere de asigurari.
Compania germana de asigurari a acceptat sa cumpere restul de actiuni din Assurances Generales de France in valoare de 9,8 miliarde de euro, achizitionand in 2005 actiuni minoritare in cadrul companiei italiene RAS Holdings in valoare de 5,7 mld. euro.
Compania Allianz, cu o traditie de 117 ani in asigurari si cu o prezenta in peste 70 de state, si-a modificat structura spre o formula pan-europeana, facilitand astfel achizitiile din afara granitelor.
Asemenea altor institutii financiare cum ar fi Deutsche Bank, Allianz a redus din numarul actiunilor pe care le detinea de mai mult de zece ani si a demarat investitii in afacerile proprii.
Luna trecuta, compania s-a oferit sa cumpere actiunile detinute de actionarii minoritari ai diviziei de asigurari de viata, Allianz Leben, si partea detinuta de partenerul sau, UniPresident Enterprises, la compania de asigurari de viata pe care o detine in proportie de 50% in Taiwan.
Reprezentantii companiei Allianz au declarat in noiembrie ca exista posibilitatea ca 7 miliarde de euro sa fie folositi pentru rascumpararea actiunilor, iar in viitor 40% din profit urmeaza sa fie folositi pentru plata de dividende. "Allianz are nevoie de fonduri pentru a finanta achizitia AGF", a declarat Konrad Becker, analist la Finck&Co din Munchen. "Probabil au obtinut un profit bun din actiunile de la BMW si au considerat ca e timpul sa o vanda."
Actiunile companiei BMW au scazut cu 81 de centi, atingand valoarea de 45,74 de euro la bursa de la Frankfurt. Anul trecut, actiunile producatorului de autoturisme au crescut cu 16 procente, comparabil cu cresterea de 22% a indicelui national DAX, atingand acum doua zile valoarea de 46,55 de euro, pretul maximal pe care Allianz il cere pentru actiunile BMW.
Vanzarile BMW au crescut cu 0,5% la 94,276 de unitati in luna ianuarie. Daca vanzarile marcii BMW au crescut cu 3 procente atingand valoarea de 80,269 de autoturisme, modelul Mini a trecut printr-un declin de 12,3 procente, cu 13.622 de masini vandute luna trecuta, in contextul in care pietele majore asteapta cea de-a doua generatie a modelului Mini sa intre in show-room-uri.
Vanzarile Rolls Royce au scazut cu 16,7% la 25 de vehicule.
Alaturi de modelele de Serie 5 si Serie 1, care au suferit o serie de transformari, noul cabrio BMW 3 va fi lansat luna viitoare.
Tot in martie, modelul reconditionat al SUV-ului BMW X5 va fi pus in vanzare in Europa, acesta fiind deja lansat in SUA din noiembrie.
"Pentru 2007, compania isi propune sa doboare recordul de 200.428 de autoturisme vandute, atins in 2005," au declarat reprezentantii companiei BMW, referindu-se la vanzarile globale ale modelului Mini.
Dupa ce tranzactia BMW va fi incheiata, Allianz va continua sa detina 12 procente din compania Heidelberg Druckmaschinen, cel mai mare producator de masini de tipar, si 9 procente din compania Linde, cel mai mare producator de sticla industriala din lume, un total de 1,9 miliarde de euro.
Principalul actionar al companiei BMW este familia Quandt, din care fac parte membrii consiliului de supraveghere Stefan Quandt si Susanne Klatten.
Familia Quandt detine 46,6 procente din cel mai mare producator de masini de lux din lume.

Se reorienteaza

Allianz vinde un pachet de actiuni detinut la BMW pentru 750 de milioane de euro
Grupul german a achizitionat luna trecuta actiunile pe care nu le detinea inca la Assurances Generales de France pentru 9,8 mld. euro
Actiunile BMW au crescut anul trecut cu 16%, comparativ cu avansul
de 22% al indicelui de referinta al bursei germane
Allianz si-a redus recent partea pe care o detine la Munich Re de la 9,4% la mai putin de 5%
Asiguratorul a anuntat ca ar putea folosi aproximativ 7 miliarde de euro pentru rascumpararea de actiuni
Dupa tranzactia cu actiunile BMW, Allianz mai detine 12% din Heidelberger Druckmaschinen si 9% din Linde, cu o valoare combinata de 1,9 mld. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO