Business Internaţional

Altria se pregateste de scindare

08.11.2004, 00:00 15

Altria a anuntat pentru prima data ca se gandeste sa se scindeze in cele doua companii din care este alcatuita: Philip Morris si Kraft Foods, informeaza Financial Times. Anuntul pe care l-a facut Louis Camillieri, chairman si CEO, la o conferinta de la New York, a urcat brusc pretul actiunilor. "Incepem sa demaram pregatirile pentru a asigura impartirea bunurilor atunci cand situatia o va permite", a adaugat Camillieri. Scindarea ar putea creste valoare prin indepartarea riscului de litigiu cu care se confrunta Kraft Foods. Piata ar putea astfel sa puna o valoare corecta pe divizia tutun a Altria, Philips Morris USA si Philip Morris International. Camillieri a declarat ca aceasa companie a fost "semnificativ subevaluata".


Un mare semn de intrebare este daca Altria se va imparti in doua, alimente si tutun dupa cum a sugerat Camilleri, sau in trei, Philip Morris USA si Philip Morris International devenind doua companii distincte. Analistii sunt de parere ca este foarte posibil ca divizarea sa se faca in trei, tinand filiala europeana departe de orice litigii care pot avea loc in Statele Unite. Zvonul scindarii a fost lansat de doi ani, analistii previzionand demult ca aceasta divizare este foarte posibila.


Pasii pregatitori fusesera deja facuti: schimbarea partiala a Kraft si schimbarea de nume de anul trecut de la Philip Morris Companies la Altria. Dar aceste declaratii au fost primele in care directorul Altria a recunoscut direct ca se pregateste de o scindare daca va reusi sa depaseasca cateva litigii cu care se confrunta compania de tutun. Departamentul de justitie a SUA i-a dat in judecata pentru 280 de miliarde de dolari, acuzandu-i ca au tainuit efectele negative pe care le are tutunul asupra sanatatii. Statul Illinois a demarat o actiune in justitie pretinzand daune de 12 miliarde $ pentru ca au facut sa creada consumatorii ca tigarile light nu sunt la fel de daunatoare ca cele normale.


Curtea Suprema din Florida dezbate punerea in aplicare a unui verdict in urma caruia industria tutunului trebuia sa plateasca 145 de miliarde de dolari, partea Altriei fiind de 74 de miliarde de dolari.


Scindarea Kraft inainte ca problemele legale sa se rezolve ar putea expune Altria unor acuzatii de frauda sau impartire de bunuri pentru a le proteja.


Grupul Altria s-a format pe 27 ianuarie 2003 din reunirea companiilor Kraft Foods, Philip Morris USA, Philip Morris International si Philip Morris Capital Corporation.


Din portofoliul Altria fac parte unele din cele mai populare si mai valoroase marci din lume precum: Marlboro, Chesterfield, L&M, Kraft, Jacobs, Milka. Altria Group este cel mai mare actionar de la producatorul numarul doi din lume, SABMiller, unde detine 36% din actiuni. Compania opereaza in 150 de tari, avand peste 150.000 de angajati. In primele noua luni ale acestui an, veniturile au crescut cu 11 procente la 67,58 de miliarde de dolari. Profitul inregistrat o evolutie ascendenta cu 5% la valoarea de 7,47 miliarde de dolari. Veniturile reflecta in special vanzarile in crestere din industria tutunului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO