Business Internaţional

Amazon Kindle ar putea revitaliza piata cititoarelor electronice de carti

Amazon Kindle ar putea revitaliza piata cititoarelor electronice de carti

Dispozitive precum Amazon Kindle sau Sony Reader ar putea scoate de pe rafturi cartile traditionale intr-un viitor nu foarte indepartat, insa costurile ridicate ale dispozitivelor impiedica adoptia rapida a acestora

26.11.2007, 21:20 78

Un cititor de carti electronice este mult mai convenabil decat suportul traditional, deoarece permite utilizatorilor sa acceseze sute de carti, sa caute rapid informatii sau sa mareasca dimensiunea caracterelor atunci cand este nevoie.
Contraargumentele sunt la fel de puternice: cartile tiparite sunt foarte ieftine, nu pot ramane fara baterie, pot fi scapate fara probleme si, spre deosebire de majoritatea fisierelor electronice, "formatul" lor va putea fi citit si peste 200 de ani.
Oferta pe piata cititoarelor de carti electronice este diversificata - Rocket eBook Reader, Gemstar, Everybook, Softbook, Librius Millenium Store, precum si noul Sony Reader, care costa 350 de dolari (237,4 euro). La inceputul saptamanii trecute, Amazon.com a lansat propria sa alternativa, Kindle, disponibil la un pret de 399 de dolari (271,3 euro).
In ciuda scepticismului, Amazon.com a anuntat ca a epuizat stocul Kindle in primele sase ore de la lansare, iar oficialii companiei au declarat ca urmatoarele aparate vor fi disponibile abia la inceputul lunii decembrie.
Kindle este un dispozitiv subtire din plastic (1,77 centimetri), care cantareste sub 300 de grame si simuleaza forma unei carti traditionale cu coperta din hartie pliata pe spate.
Ecranul produsului, care are diagonala de 6 inci (15 centimetri) foloseste aceeasi tehnologie E Ink (cerneala digitala) implementata si in Sony Reader. E Ink nu necesita energie electrica decat atunci cand se schimba afisajul.
In interiorul ecranului se afla mai multe particule albe incarcate pozitiv si negre incarcate negativ, iar in momentul aplicarii unui curent electric doar cele negre devin vizibile. Rezultatul este similar cu o pagina imprimata traditional " negru pe gri, fara iluminare si fara reflexii obositoare (cum se intampla in cazul PDA-urilor).
Poate cel mai interesant aspect al dispozitivului de la Amazon.com este serviciul gratuit de transfer wireless al datelor, prin intermediul caruia utilizatorii pot achizitiona carti si alte texte.
Kindle se conecteaza la internet prin intermediul retelei EVDO a operatorului Sprint Nextel, iar toate costurile aferente transferului de date sunt acoperite de catre Amazon.com.
Spre deosebire de retelele Wi-Fi, Kindle nu trebuie sa se afle in apropierea unui hotspot pentru a se conecta la internet, ci trebuie doar sa fie in aria de acoperire a operatorului de telefonie mobila. Dispozitivul are si un browser de internet care permite afisarea site-urilor simple, insa nu poate fi folosit pentru streaming audio sau video.
Acesta nu ar fi motivul principal pentru care costurile accesarii internetului sunt gratuite sau pentru care Kindle dispune de o tastatura. Scopul a fost sa ofere cititorilor posibilitatea de a descarca texte oriunde, in doar cateva secunde, sustin reprezentantii Amazon.com.
Magazinul online Kindle cuprinde peste 90.000 de carti, dintre care peste 100 sunt titluri de pe lista best seller intocmita de catre New York Times. Desi oferta Kindle Store eclipseaza catalogul Sony Reader (20.000 de carti), oficialii Amazon.com sustin ca numarul de carti electronice disponibile in prezent reprezinta doar inceputul.
Obiectivul pe termen lung al companiei este sa digitalizeze toate cartile tiparite si sa le ofere spre download prin intermediul Kindle.
Majoritatea cartilor disponibile pe magazinul online Kindle costa de obicei mai putin decat jumatatea pretului platit pe o carte imprimata (10 dolari, comparativ cu 25-26 de dolari), in timp ce titlurile vechi sunt disponibile pentru 3-6 dolari.
Utilizatorii se pot abona si la versiunile electronice ale principalelor ziare, reviste sau bloguri. Pentru revista Time, spre exemplu, abonamentul costa 1,5 dolari pe luna, in timp ce blogurile pot fi vizionate pentru un tarif lunar de 2 dolari.
Kindle permite utilizatorilor sa isi incarce si propriile documente sau fotografii si poate recunoaste fisiere Word, Acrobat sau imagini JPEG. Transferul se poate realiza prin e-mail catre un cont unic asociat dispozitivului, pentru care Amazon percepe o taxa de 10 centi per mesaj.
Memoria interna a Kindle este de doar 256 megabytes, insa oficialii Amazon.com sustin ca poate inmagazina circa 200 de carti.
Dispozitivul are, de asemenea, un slot pentru carduri de memorie SD, a caror capacitate poate ajunge pana la 4 gigabytes.
Kindle poate reda si carti audio achizitionate de pe site-ul Audible.com, precum si fisiere MP3 ca muzica de background, desi nu functioneaza ca un player dedicat, permitand doar redarea aleatorie a melodiilor.
Desi multe persoane vor prefera in continuare cartile traditionale, Kindle reprezinta o alternativa digitala reusita, care ar putea sa se impuna dupa ce costul si dimensiunile sale se reduc.

Kindle - 200 carti intr-una singura

ecran cu tehnologie E Ink, diagonala 6 inci (15 cm)
memorie 256 MB, extensibila prin carduri SD
port USB pentru conectare la PC
conectare wireless la internet prin EVDO
trafic gratuit pe internet
catalog online de peste 90.000 de carti
posibilitate abonare ziare, reviste, bloguri
pretul mediu al cartilor este 10 $
pret: 399 $

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO