Business Internaţional

Amendă: 385 mil. euro pentru comisioane nejustificate în Franţa

Autor: Andreea Neferu

20.09.2010, 23:51 16

Autorităţile franceze au amendat 11 bănci cu circa 385 demilioane de euro pentru că ar fi convenit comisioanene­jus­tificate pentru plăţile prin cecuri, dar şi pentru alteservicii interbancare, scrie The Wall Street Journal.
Oficialii francezi au afirmat că cei 11 creditori ar fi stabilit săperceapă un comision de 0,43 euro pentru 80% din cecurile aflate încirculaţie în Franţa între ianuarie 2002 şi iulie 2007, într-operioadă de tranziţie către noul sistem digital de pro­cesare acecurilor.

"Atunci când noul sistem digital pentru procesare şi pentrucompensare a cecurilor interbancare a fost pus la punct,principalele bănci franceze s-au reunit şi au convenit sădefinească detaliile de funcţionare ale noului sistem", a anunţatL'Autorité de la Concurrence. Printre băncile sancţionate se numărăşi instituţii prezente pe piaţa românească, precum Société Générale(prezentă prin BRD - SocGen) sau Crédit Agricole (prezentă prinintermediul Emporiki).
Un purtător de cuvânt al BNP Paribas, care a primit o amendă de63,3 milioane de euro, a spus că "banca este surprinsă" dehotărârea autorităţilor franceze, potrivit agenţiei de presăThomson Reuters. Cele mai mari amenzi au fost primite de CréditAgricole şi subsidiara sa LCL (100 de milioane de euro) şi BPCE (91de milioane de euro). De asemenea, Société Générale şi Crédit duNord vor plăti 60,4 milioane de euro fiecare, în timp ce HSBC dinMarea Britanie va fi amendată cu 9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO