Business Internaţional

America Inc. ţine aproape o mie de miliarde de dolari în străinătate ca să nu plătească taxe acasă

Apple şi-a schimbat strategia financiară foarte conservatoare din vremea lui Steve Jobs şi a plătit 33 miliarde de dolari, dar compania tot a rămas cu aproximativ 20 miliarde de dolari din profitul cash nedistribuite. Sursa foto: AFP

Apple şi-a schimbat strategia financiară foarte conservatoare din vremea lui Steve Jobs şi a plătit 33 miliarde de dolari, dar compania tot a rămas cu aproximativ 20 miliarde de dolari din profitul cash nedistribuite. Sursa foto: AFP

Autor: Daniela Stoican

01.04.2014, 20:18 1586
Companiile din SUA şi-au crescut rezervele de cash din străinătate cu 13% anul trecut, la 947 miliarde de dolari, pentru a evita plata unor facturi mai mari acasă, potrivit unei analize citate de Financial Times.

Muntele din ce în ce mai mare de cash din străinătate al companiilor din SUA este cel mai vizibil semn că firmele americane nu sunt dispuse să mizeze mai mulţi bani pe extinderea afacerilor în ţară  în ciuda unor condiţii financiare foarte bune în prezent.

Rezervele totale de lichidităţi ale companiilor americane au urcat la 1.640 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit unui raport al agenţiei de rating Moody’s. Rezervele au crescut cu 12% în anul trecut.

În aceste condiţii, acţionarii au presat companiile să cheltuiască mai mult din rezervele financiare pentru plata dividendelor şi pentru răscum­părări de acţiuni.

Apple şi-a schimbat strategia financiară foarte conservatoare din vremea lui Steve Jobs şi a plătit 33 mi­liarde de dolari, dar compania tot a rămas cu aproximativ 20 miliarde de dolari din profitul cash nedistribuite.

Multe companii americane preferă să nu-şi repatrieze profiturile obţinute în străinătate pentru a nu plăti taxele mai mari la care sunt obligate dacă aduc banii pentru a face investiţii în ţară sau pentru a-i distribui sub formă de dividende sau pentru răscumpărări de acţiuni.

Lobby-iştii companiilor au militat pentru scutiri de taxe, despre care ei spun că ar ajuta economia SUA. Majoritatea lobby-iştilor luptă pentru interesele companiilor de tehnologie, care deţin aproape jumătate din cash-ul plasat în străinătate de companiile americane.

Cu toate acestea, o reformă mai profundă a sistemul de taxare întârzie, iar criticii afirmă că o mare parte din banii făcuţi în străinătate provin din evitarea taxelor şi că nu ar trebui să li se permită pe viitor companiilor să se sustragă plăţii taxelor în SUA. Criza financiară a fost urmată de o prăbuşire a cheltuielilor cu investiţiile în 2009 şi 2010. Deşi companiile au redevenit optimiste şi au început să cheltuiască mai mult în expansiune, nivelul inves­tiţiilor s-a plafonat.

Multe companii, deşi înoată în cash, sunt prudente pri­vind perspectivele de creştere econo­mică şi aleg să-şi ţină banii deoparte.

O mare parte din cash-ul ţinut în străinătate este investit în obligaţiuni guvernamentale americane cu ran­dament scăzut, conform unei cercetări recente a Biroului pentru Jurnalism de Investigaţie din Marea Britanie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO