Business Internaţional

Americanii au cumparat mai putine societati franceze

12.08.2004, 00:00 11

Valoarea fuziunilor si achizitiilor prin intermediul carora companiile americane au cumparat societati franceze a scazut cu 80% anul trecut, scrie Financial Times.
Achizitiile companiilor americane in Franta a scazut de la 21,4 mld. dolari in 2002 pana la 4,4 mld. dolari in 2003. De la inceputul anului, au fost tranzactii in valoare totala de 3,2 mld. dolari, potrivit unei cercetari facute de Zephyr, baza de date globala pentru fuziuni si achizitii. In 2001, tranzactiile de acest tip intre cele doua state au insumat 17,8 mld. dolari, in timp ce in 2000, valoarea a fost de 16,2 mld. dolari.
Lisa Wright, director comercial al Zephyr, a declarat ca scaderea numarului achizitiilor americane in Franta s-a datorat intr-o anumita masura si inrautatirii relatiilor dintre cele doua tari din cauza razboiului din Irak.
"Exista un contrast intre datele pentru Franta si cele pentru Marea Britanie. Momentul pare sa se coreleze cu deteriorea relatiilor dintre Franta si Statel Unite la inceputul anului 2003" a precizat Wright.
Investitiile americane in cadrul altor economii majore ale Europei au ramas stabile sau au crescut. In Marea Britanie, de exemplu, tranzactiile cu o valoare totala de 19,4 mld. dolari au fost finalizate in 2003 prin achizitiile companiilor americane. In primele sase luni ale acestui an, valoarea tranzactiilor a fost de 14,7 mld. dolari.
 Colapsul numarului de tranzactii ale companiilor americane in Franta a fost si rezultatul doctrinei franceze referitoare la "campionul national". Acest lucru a fost in mod clar demonstrat in acest an cand guvernul francez a "orchestrat" mega - fuziunea dintre Sanofi -Synthelabo si Aventis, in defavoarea companiei elvetiene Novartis. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO