Business Internaţional

Americanii au motive serioase să ajute grupul BP să iasă cu bine din catastrofa din Golful Mexic

Costurile cu curăţarea petei de petrol cauzată de explozia unei platforme petroliere a BP în luna aprilie au ajuns în prezent până la 2 miliarde de dolari (FOTO: Reuters)

Costurile cu curăţarea petei de petrol cauzată de explozia unei platforme petroliere a BP în luna aprilie au ajuns în prezent până la 2 miliarde de dolari (FOTO: Reuters)

24.06.2010, 23:05 22

Securitatea energetică a Statelor Unite ar putea fi pusă înpericol dacă compania britanică British Petroleum (BP) va intra încolaps, scrie Bloomberg. Având în vedere că opinia publică esteextrem de furioasă cu privire la rolul BP în dezastrul petrolierdin Golful Mexic, compania nu se bucură de prea multă compasiuneatunci când vine vorba de povara financiară pe care o va suporta înurmătoarea perioadă, pe fondul costurilor cu despăgubirile şiînlăturarea petei de petrol.

BP a anunţat că ia în considerare şi posibilitatea vânzării deactive pentru a reuşi să acopere costurile unui cont escrow învaloare de 20 mld. dolari, pe care preşedintele american BarackObama l-a cerut pentru plata daunelor.

Supravieţuirea companiei ar putea fi pusă la îndoială dacăcosturile totale cauzate de explozia de pe platforma DeepwaterHorizon vor ajunge la 100 mld. dolari, aşa cum sugerează câţivaanalişti că s-ar putea întâmpla. Un asemenea scenariu ar aveaimplicaţii negative asupra politicii energetice a Statelor Uniteatât pe plan local, cât şi pe plan extern, scrie revista BloombergBusinessweek în numărul ce va apărea pe 28 iunie. Chiar Obama arecunoscut acest lucru săptămâna trecută, când a spus că "BP este ocompanie puternică şi viabilă şi este în interesul tuturor ca ea sărămână astfel".

BP produce 1 mil. barili de petrol pe zi înSUA

Colapsul gigantului britanic ar da o palmă puternică industrieipetroliere americane, având în vedere că BP este cel mai mareproducător de petrol şi gaze din Statele Unite, cu o producţiemedie de circa un milion de barili pe zi. BP are 23.000 de angajaţiîn Statele Unite.

Până la accidentul din aprilie, activităţile BP din Golful Mexicerau considerate de guvernul de la Washington ca fiind un mare pluspentru interesele de securitate energetică ale Statelor Unite. Dela mijlocul anilor '90, compania britanică a fost pionier în ceeace priveşte explorarea Golfului, pătrunzând la adâncimi şi mai marişi forând continuu în căutare de petrol. Proiectele britanicilor auavut o contribuţie importantă la creşterea cu 7% a producţieigenerale a Statelor Unite în 2009.

Lecţii de negociere în Orientul Mijlociu

Mai mult, capacitatea celor de la BP de a negocia accesul la noiresurse de energie, în special în regiunile importante din punct devedere strategic, a servit foarte mult timp intereseloramericanilor.

BP se pregăteşte să identifice activele în valoare de cel puţin10 mld. dolari pe care le-ar putea vinde pentru a finanţa costurilegenerate de scurgerea de petrol din Golful Mexic, a declarat RobertDudley, cel care a preluat monitorizarea curentă a petei de petrolde la directorul executiv Tony Hayward. "Suntem nevoiţi să neîngustăm portofoliul pentru a ne adapta la ceea ce se întâmplă înSUA", a mai spus Dudley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO