Business Internaţional

Americanii au renuntat la investitiile pe piata imobiliara europeana

26.08.2009, 16:46 22

La apogeul boomului din real estate de pe continentul european, investitorii americani dominau tranzactiile din sectorul imobiliar. Acum, cu exceptia catorva tranzactii, americanii s-au retras, fiind acum vanzatori neti de proprietati comerciale europene, scrie The Wall Street Journal.

In prima jumatate a acestui an, investitorii din Statele Unite au cheltuit 407 milioane de euro pe active din sectorul european al proprietatilor comerciale, in scadere cu 98% de la varful inregistrat in primul semestru al anului 2007, cand americanii au investit 20,7 miliarde de euro in proprietati europene, conform unui raport al firmei CB Richard Ellis.

In prima jumatate a anului 2007, cumparatorii americani reprezentau aproximativ 16% din volumul total al tranzactiilor. Pana la jumatatea anului trecut, procentul scazuse la 9,1%, iar in primul semestru al acestui an investitorii americani au avut o pondere de numai 1,6% in tranzactii.

"Asistam la o retragere dramatica a investitorilor americani institutionali. Acum, investitorii locali si cei nationali sunt cei care cumpara active imobiliare", spune Ray Torto, economist-sef global pentru CBRE.

Printre cele mai importante vanzari de active europene de catre un investitor american inregistrate in acest an se numara vanzarea de catre dezvoltatorul Tishman Speyer Properties a cladirii Centurium din Londra catre fondul german BVK International Immobilien-Spezialfonds in schimbul a 128 de milioane de lire sterline (146,7 milioane de euro) sub forma de cash.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO