Business Internaţional

Americanii care nu isi mai pot plati ipotecile isi parasesc casele inainte sa fie evacuati

16.04.2008, 17:25 18

Procesele pentru prescrierea ipotecilor consumatorilor americani au urcat luna trecuta cu 57% fata de nivelul inregistrat in aceasi perioada a anului trecut, in conditiile in care ajustarea ratelor lunare face ca din ce in ce mai multi debitori sa nu-si mai poata indeplini obligatiile catre banci, scrie Bloomberg. In acelasi timp, numarul locuintelor intrate in posesia creditorilor s-a dublat.
Mai mult de 234.000 de locuinte, adica una din 538 de case, se afla intr-o anumita faza a procesului de prescriere a ipotecii, se arata intr-un studiu publicat de RealtyTrac, o companie de cercetare a pietei din segmentul imobiliar. Fata de luna februarie numarul unor astfel de procese a inregistrat o crestere de 5%.
Mai mult, anul acesta este asteptata ajustarea ratelor pentru credite ipotecare in valoare totala de 460 mld. dolari (291 mld. euro), potrivit analistilor Citigroup.
Licitatiile organizate de creditori pentru vanzarea locuintelor confiscate au inregistrat in ultimul an o crestere de 32%, in conditiile in care din ce in ce mai multi debitori "isi lasa locuintele in mana creditorilor inca dinainte de finalizarea procesului de prescriere", spune James Saccacio, directorul executiv al RealtyTrac.
"Deocamdata nici macar nu ne aflam aproape de finalul acestei crize", avertizeaza Kenneth Rosen, presedintele fondului de hedging Rosen Real Estate Securities, adaugand ca "procesul prescrierilor de ipoteci se va accelera semnificativ anul acesta".
Iar cresterea numarului de ipoteci prescrise va genera un stoc din ce in ce mai mare de case pe o piata deja suprasaturata, mentinand preturile locuintelor la un nivel scazut si impiedicand eforturile Congresului si ale administratiei prezidentiale de a-i ajuta pe consumatori sa evite intrarea in imposibilitate de plata a ratelor lunare, a mentionat Rosen.
Aproximativ 2,5 milioane de locuinte care au facut obiectul prescrierilor de ipoteci vor ajunge pe piata in urmatorii doi ani, previzioneaza analistii Lehman Brothers. In acelasi timp, preturile de pe piata imobiliara americana ar putea cobori, in medie, cu pana la 20%. Un declin mult mai accentuat ar putea fi inregistrat insa in zonele urbane din California, Florida, Arizona si Nevada, estimeaza asiguratorul PMI Group.
Mai mult, debitori ale caror locuinte valoreaza mai putin decat suma pe care trebuie sa o ramburseze bancii ar putea fi loviti puternic de pierderile masive de locuri de munca pe care le presupune "o eventuala recesiune economica", spune Rosen. Iar numarul debitorilor care au ipoteci ce depasesc valoarea locuintelor a ajuns la 8,8 milioane, se arata intr-un studiu al Moody's Economy.com.
"O recesiune puternica ar putea conduce la pierderea a 2 milioane de locuri de munca, ceea ce se va contribui semnificativ la explozia numarului de ipoteci prescrise", considera Rosen. "In mod normal, o recesiune dureaza zece luni. Aceasta va fi insa de doua ori mai mare", a adaugat el.
Cresterea numarului de credite neperformante contractate pe segmentul subprime a grabit colapsul pietei imobiliare americane, determinand peste 100 de creditori sa renunte la acordarea de credite, sa-si inchida operatiunile sau sa accepte achizitionarea de catre o alta companie. Cea mai mare rata a proceselor de prescriere a ipotecilor se inregistreaza in Nevada, fiind de patru ori mai mare decat media la nivel national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO