Business Internaţional

Americanii cred că europenii sunt prea optimişti când vine vorba de criza datoriilor

Americanii cred că europenii sunt prea optimişti când vine vorba de criza datoriilor

Autor: Andreea Neferu

28.10.2010, 23:50 21

O serie de investitori au început în ultimele săptămâni săconsidere că pieţele au reuşit să treacă peste cel mai puternicefect pe care criza datoriilor din zona euro l-ar fi putut aveaasupra lor, scrie Financial Times.

În condiţiile în care percepţia investitorilor s-a îmbunătăţitîn ultima perioadă în ceea ce priveşte ţările cu probleme, situateîn aşa-numita periferie a zonei euro, şi încrederea că pieţeleîncep să-şi revină a căpătat proporţii din ce în ce mai mari.

Cu toate acestea, având în vedere că există destuleincertitudini cu privire la perspectiva economică globală şi temerică ar mai putea apărea probleme în bilanţurile contabile alebăncilor sau în statisticile oficiale, opiniile sunt divizate.

Mai mult, au apărut diferende între americani, ceva maisceptici, şi europeni, mai optimişti în ceea ce priveşte modul încare problemele ţărilor PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şiSpania) se pot răsfrânge asupra altor economii din zona euro.

Kenneth Rogoff, profesor la Harvard, ce a lucrat şi caeconomist-şef pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), este unuldintre pesimişti şi, în ansamblu, sintetizează viziunea mariimajorităţi a investitorilor americani. El este convins că europeniise află într-o stare de negare în ceea ce priveşte amploareacrizei. "Întrebarea care se pune este cât de departe va merge(criza datoriilor - n.red.)? Ce se va întâmpla cu Irlanda şiSpania? Dacă (aceste ţări - n.red.) vor ajunge pe margineaprăpastiei, germanii vor ajunge să facă lucruri la care nici măcarnu ar fi îndrăznit să viseze. Găsesc că este remarcabil modul încare europenii au convins pieţele că totul este sub control",explică Rogoff.

Americanii cred că BCE procedează greşit

David Leduc, director de investiţii în cadrul fondului deinvestiţii american Standish, este de aceeaşi părere. "StrategiaBăncii Centrale Europene de a renunţa la politica de stimulareeconomică suplimentară pare să fie riscantă, având în vedereprovocările cu care se confruntă periferia Europei şi măsurile deausteritate implementate", afirmă Leduc.

La polul opus, o serie de economişti şi investitori europeniscot în faţă numai părţile bune. De asemenea, strategii de peBătrânul Continent se străduie să evite ca pieţele de obligaţiuniemise de guvernele din zona euro să fie la un pas de a faceimplozie, cum s-a întâmplat pe 7 mai anul acesta, cu trei zileînainte ca liderii europeni să lanseze fondul de salvare în valoarede 750 mld. euro.

Don Smith, economist la Londra în cadrul fondului de investiţiiIcap, explică: "Consider că am trecut de ceea ce putea fi cel mairău... Putem observa ameliorări pe pieţe şi există chiar dovezi cămăsurile de austeritate din Grecia sunt credibile şifuncţionează".

Gary Jenkins, reprezentant al fondului de investiţii EvolutionSecurities, confirmă: "Am trecut de ce era mai rău dacă folosimdata de 7 mai ca punct de referinţă. Atunci, piaţa a fost pepunctul de a intra în colaps. Sistemul intrase în agonie".

Trimestrul patru a debutat cu dreptul

Într-adevăr, pieţele au transmis începând cu finalul luiseptembrie semnale că îşi revin. Randamentele obligaţiunilorţărilor situate la periferia zonei euro au coborât, iar prima derisc pe care investitorii o solicită pentru a prefera acestetitluri în detrimentul echivalentelor germane s-a redus. Mai mult,costul asigurării creditelor guvernamentale, reflectat prinintermediul instrumentelor financiare denumite credit default swap,a coborât.

Indicatorul Eonia, care reprezintă o medie ponderată adobânzilor pentru toate plasamentele în euro pe o zi făcute de celemai active bănci, se apropie treptat de pragul de 1%, nivelul lacare se situează de altfel în prezent şi rata dobânzii de referinţăa Băncii Centrale Europene.

Acest lucru sugerează faptul că piaţa începe să se stabilizeze.Ce se va întâmpla însă în viitor şi care va fi deznodământulacestei crize, este greu de apreciat chiar şi în acest moment, ladoi ani după ce turbulenţele economico-financiare au ajuns şi peBătrânul Continent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO