Business Internaţional

Americanii nu mai cred in economie

19.10.2008, 17:03 12

Increderea consumatorilor s-a diminuat drastic in octombrie, pe fondul turbulentelor economice generate de cea mai mare criza financiara de dupa Marea Depresiune (1929-1933), informeaza msnbc.com

Serviciul de cercetare a comportamentului consumatorilor Reuters/University of Michigan Surveys of Consumers a anuntat ca indicele ce analizeaza increderea consumatorilor, calculat pentru octombrie la 57,5 puncte, s-a atenuat puternic fata de nivelul de 70,3 puncte inregistrat in septembrie.
Indicele a atins nivelul cel mai redus din iunie incoace. De asemenea, inca patru sondaje si-au diminuat rezultatele cu mai mult de 10 puncte. "Toate decalajele de doua cifre sunt antrenate de contextul economic nefast, pierderile fiind accelerate de teama si panica", se precizeaza in raportul intocmit de Reuters/University of Michigan Surveys of Consumers.
Mai mult, indicele s-a situat mult sub valoarea de 65,5 puncte preconizata de economisti. University of Michigan centralizeaza informatii pentru studiul increderii consumatorilor inca din 1952, recordul inferior fiind de 51,7 puncte, inregistrat in mai 1980.
In ceea ce priveste opinia consumatorilor asupra conditiilor economice globale, s-a apreciat ca sentimentul curent este cel mai nefast, indicele diminuandu-se puternic la 58,9 puncte, comparativ cu nivelul de 75 puncte in septembrie.
Asteptarile referitoare la inflatia pe termen scurt sunt mai pesimiste, consumatorii confruntandu-se cu pierderea slujbelor si deteriorarea finantelor personale. Astfel, rata anuala a inflatiei este apreciata la 4,5% in octombrie, comparativ cu 4,3% in septembrie. Totusi, nivelul inflatiei medii preconizate pentru o perioada de cinci ani s-a atenuat la 2,8%, comparativ cu 3% inregistrat in septembrie, fiind pragul cel mai mic consemnat din octombrie 2007 incoace.
Perspectivele sunt destul de sumbre, intrucat indicele increderii consumatorilor a scazut dramatic, in conditiile in care in iulie s-a depreciat semnificativ pe fondul pretului exploziv al petrolului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO