Business Internaţional

Americanii nu se inghesuie sa ceara ajutor de la stat

13.11.2008, 16:35 11

Planul guvernului federal american intitulat Hope for Homeowners, lansat la inceputul lunii trecute, a fost proiectat initial pentru a acorda sprijin unui numar de 400.000 de proprietari de locuinte aflati in imposibilitatea de a-si rambursa ratele catre banci.

Dar pe parcursul lunii octombrie mai putin de 100 de americani au aplicat pentru a primi ajutor prin intermediul acestui program, iar autoritatile federale estimeaza in acest moment ca putin peste 13.000 de persoane vor beneficia de finantare de la stat in urmatorul an, scrie Los Angeles Times.
Hope for Homeowners este un program creat pentru a permite debitorilor aflati in urma cu plata ratelor lunare sa-si refinanteze creditelele prin intermediul unor imprumuturi garantate de stat. Ideea de la care s-a pornit a fost aceea de a reduce costurile de creditare in asa masura incat ratele lunare platite de consumatori sa coboare cu pana la 30% din suma initiala. In momentul in care prorietatea a carei ipoteca a fost refinantata prin intermediul acestui program este vanduta, insa jumatate din cresterea inregistrata de valoarea locuintei din momentul refinantarii merge la guvern.
Dar creditorii, investitorii in instrumente bazate pe ipoteci si debitorii au o serie de rezerve in ceea ce priveste adoptarea acestui plan, spun oficialii din industria bancara. In unele cazuri partile interesate actioneaza dupa princpiul unui joc al asteptarilor, sperand ca alte masuri referitoare la prevenirea prescrierilor de ipoteci, una dintre ele propusa de Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor, se vor dovedi mai atractive.
Reactia initiala in fata programului adoptat de administratia prezidentiala ar putea indica faptul ca Hope for Homeowners nu este decat ultimul dintr-un lung sir de masuri menite sa stavileasca turbulentele financiare, dar care au esuat in a-si atinge scopul. "Niciunul dintre planurile recente ale guvernului nu a functionat foarte bine. De aceea suntem oarecum descurajati", spune avocatul John Taylor, presedintele National Community Reinvestment Coalition.
De asemenea, esecul Hope for Homeowners ar putea avea implicatii serioase asupra unui nou plan discutat in acest moment de Trezorerie si care prevede folosirea a 50 mld. dolari pentru a acorda sprijin proprietarilor de locuinte afectati de majorarea semnificativa a ratelor lunare ale ipotecii. Principiile dupa care se ghideaza noul plan ar putea fi reprezentate de reducerea dobanzilor pana la 2,5% si extinderea perioadei de creditare pana la 40 de ani. Administratia prezidentiala a anuntat, de asemenea, ca ia in considerare un pachet de masuri care prevede preluarea de catre guvern a unei parti a pierderilor inregistrate de creditori. Este totusi prea devreme pentru a se trage concluziile in ceea ce priveste adoptarea unuia dintre aceste planuri, spun oficialii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO