Business Internaţional

Americanii vor un dolar mai puternic

19.05.2008, 22:34 13

Americanii vor ca secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson sa ia masuri in vederea stoparii declinului monedei americane, declin care a alimentat cresterea inflatiei, reducand veniturile gospodariilor, scrie Bloomberg.
Conform unui sondaj realizat de Bloomberg/Los Angeles Times, 76% din americani cred ca guvernul ar trebui sa actioneze pentru a stopa deprecierea dolarului. Din categoria celor cu venituri de 100.000 de dolari sau mai mult, 7 din 10 americani chestionati s-au pronuntat in favoarea sustinerii monedei, exercitand presiune asupra lui Paulson in sensul punerii in practica a retoricii sale privitoare la un "dolar puternic".
Dolarul s-a depreciat cu 41% in raport cu euro din 2002 si cu 13% in ultimele 12 luni. Aceasta a contribuit la cresterea preturilor la energie si marfuri pana la niveluri record, si a determinat bancile centrale sa-si reduca proportia din rezervele valutare detinuta in dolari.
"Nu este vorba numai de impactul economic", a declarat Paul Burt, din cadrul Westlake Financial Group, o firma de consultanta in domeniul beneficiilor acordate angajatilor.
"Perceptia privitoare la declinul dolarului este la fel de importanta ca si declinul. Dolarul trebuie sa fie respectat in lume, iar guvernul trebuie sa realizeze acest lucru". Burt, in varsta de 47 de ani, a avut putine recomandari concrete pentru administratia Bush in afara reducerii budgetului federal si a deficitelor comerciale ale SUA "Nu cred ca exista o solutie imediata", a declarat acesta, referindu-se la stoparea declinului dolarului.
Sondajul a fost realizat in randul a 2.208 adulti in perioada 1-8 mai. Au existat 650 de respondenti cu venituri de cel putin 100.000 de dolari. In sondaj se arata ca economistii spun ca un dolar mai slab sporeste in acelasi timp costul bunurilor importate si ajuta exporturile americane.
Cinci secretari consecutivi ai Trezoreriei din administratiile Clinton si Bush au mentinut asa-numita politica a dolarului puternic incepand cu 1995. Sefii Trezoreriei din timpul administratiei Bush s-au ferit sa intervina pe piete pentru a cumpara dolari. Ultima oara cand Statele Unite au cumparat dolari pentru a influenta valoarea monedei americanei a fost cu 13 ani in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO